Przepis jest od pani która pracuje w chińskiej restauracji.
Kapusta w słoikach może stać ok. miesiąca w lodówce i jest jakby bazą do wszelakich surówek.
Można ja wyjadać samą, tak też robię najczęściej albo użyć jako bazy do innych surówek np. z porem, marchewką czy papryką i oliwą.
Róbcie i zajadajcie na zdrowie.
Uli dziękuję za inspiracje.
Składniki:
- główka kapusty czerwonej - teraz młode są niewielkie ok. 1 kg
- główka kapusty białej ok. 1 kg
- 4 łyżeczki soli
- 2 szklanki wody gazowanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %
Potem każdą należy zasypać 2 łyżeczkami soli, trochę docisnąć pięścią aby zmiękła szybciej i odstawić na 1 godzinę.
Do garnka wlewamy wodę gazowaną, ocet i olej a następnie wsypujemy cukier i mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści.
Następnie połowę zalewy wlewamy do kapusty białej a połowę do czerwonej.
Przekładamy kapustę do słoików lub tak jak ja do szczelnych pojemników i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę a potem do 30 dni.
Ciekawe jak długo wytrwa u Was bo u mnie połowa czerwonej już zjedzona na dzisiejszy obiadek.
Jest przepyszna, polecam z ręka na sercu.
Smacznego i na zdrowie.
2 komentarze
Ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńKapusta jest pyszna i warta polecenia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.