Wszak mamy czerwcopad? chyba jakieś globalne ocieplenie miało być?
Polecam serdecznie pyszne i pożywne danie z fasolą.
Składaniki:
- 400 g wędzonego boczku
- 350 g fasoli czerwonej z puszki
- 1 cebula
- pęczek szczypioru
- pęczek natki pietruszki
- 3-4 łyżki świeżego posiekanego majeranku
- 10 pieczarek
- olej z bazylią i czosnkiem do smażenia
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 słoiczka keczupu - przepis tutaj [ klik ]
- 1 duża zielona papryka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszu z pomidorów
Boczek kroimy w kostkę a paprykę obieramy i również kroimy w dużą kostkę.
Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w plastry.
Siekamy zioła i odcedzamy fasolę z zalewy.
Na patelni podsmażamy boczek a następnie dodajemy do niego cebulę i razem smażymy.
Następnie dodajemy na patelnię 1 łyżkę oleju z bazylią i czosnkiem i po kolei dodajemy: paprykę, pieczarki, pomidory wraz z zalewą oraz keczup.
Gotujemy do momentu aż pomidory się rozpadną, jakieś 10 minut.
Na koniec dodajemy posiekane zioła oraz przyprawy: paprykę wędzoną, chilli, susz z pomidorów i kmin rzymski.
Gotujemy jeszcze 5 minut i danie przybieramy posiekanym szczypiorem.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego.
Przepis własny.
3 komentarze
konkretne danie:)
OdpowiedzUsuńWygląda ciężko! Ale pysznie :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Bardzo lubimy fasolę i chętnie ją przygotuję według Twojego przepisu:))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.