czwartek, 27 czerwca 2013

Fasola z boczkiem w sosie pomidorowym

Mamy teraz zimne, brrrr, bardzo pochmurne i deszczowe dni i dlatego taka fasola rozgrzeje nasze zmarznięte serca i brzuchy.
Wszak mamy czerwcopad? chyba jakieś globalne ocieplenie miało być?
Polecam serdecznie pyszne i pożywne danie z fasolą.

                    Składaniki:
  • 400 g wędzonego boczku
  • 350 g fasoli czerwonej z puszki
  • 1 cebula
  • pęczek szczypioru
  • pęczek natki pietruszki
  • 3-4 łyżki świeżego posiekanego majeranku
  • 10 pieczarek
  • olej z bazylią i czosnkiem do smażenia
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 słoiczka keczupu - przepis tutaj [ klik ]
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszu z pomidorów

Boczek kroimy w kostkę a paprykę obieramy i również kroimy w dużą kostkę.
Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w plastry.
Siekamy zioła i odcedzamy fasolę z zalewy.
Na patelni podsmażamy boczek a następnie dodajemy do niego cebulę i razem smażymy.
Następnie dodajemy na patelnię 1 łyżkę oleju z bazylią i czosnkiem i po kolei dodajemy: paprykę, pieczarki, pomidory wraz z zalewą oraz keczup.
Gotujemy do momentu aż pomidory się rozpadną, jakieś 10 minut.
Na koniec dodajemy posiekane zioła oraz przyprawy: paprykę wędzoną, chilli, susz z pomidorów i kmin rzymski.
Gotujemy jeszcze 5 minut i danie przybieramy posiekanym szczypiorem.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego.
                  Przepis własny.

3 komentarze

  1. Wygląda ciężko! Ale pysznie :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy fasolę i chętnie ją przygotuję według Twojego przepisu:))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger