Pachnie przepięknie.
Cukier wykorzystam potem do deserów i wypieków.
Zrobiłam go na razie tylko z jednej garści płatków ale muszę koniecznie dorobić bo pachnie cudownie.
- 1/2 szklanki cukru białego
- garść płatków jaśminowca - same płatki z pręcikami
Przygotowanie cukru:
- Obrane płatki wkładamy do moździerza, zasypujemy cukrem i ucieramy aż zrobi się papka.
- Papkę jaśminową należy cienką warstwą rozłożyć na talerzu i suszyć do momentu wyparowania całego soku.
- Od czasu do czasu należy przemieszać cukier widelcem aby równomiernie się suszył.
- Trwa to zazwyczaj ok. 48 godzin.
- Potem zamykamy cukier w szczelnym pojemniku i otwieramy tylko gdy potrzebujemy użyć.
- Można taki cukier zmielić i będziemy mieli cukier puder jaśminowy.
Smacznego.
Pomysł z netu.
7 komentarze
Uwielbiam jaśmin, za jego delikatność a za razem mocny niepowtarzalny aromat. Świetny pomysł na jego wykorzystanie. Już widzę jak taki cukier łącze z kruchym ciastem :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekaw do czego taki cukier możemy użyć.
OdpowiedzUsuńDo czego dusza zapragnie.
UsuńBardzo ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńJasne że tak.
UsuńBiorę się za robotę, bo do świąt coraz mniej czasu.
OdpowiedzUsuńAle co? cukier jaśminowy teraz będziecie robić?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.