środa, 19 czerwca 2013

Cukier jaśminowy

Kolejny przepis na wykorzystanie kwiecia jaśminowca.
Pachnie przepięknie.
Cukier wykorzystam potem do deserów i wypieków.
Zrobiłam go na razie tylko z jednej garści płatków ale muszę koniecznie dorobić bo pachnie cudownie.

Składniki:
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • garść płatków jaśminowca - same płatki z pręcikami

Przygotowanie cukru:
  • Obrane płatki wkładamy do moździerza, zasypujemy cukrem i ucieramy aż zrobi się papka.
  • Papkę jaśminową należy cienką warstwą rozłożyć na talerzu i suszyć do momentu wyparowania całego soku.
  • Od czasu do czasu należy przemieszać cukier widelcem aby równomiernie się suszył.
  • Trwa to zazwyczaj ok. 48 godzin.
  • Potem zamykamy cukier w szczelnym pojemniku i otwieramy tylko gdy potrzebujemy użyć.
  • Można taki cukier zmielić i będziemy mieli cukier puder jaśminowy.

Smacznego.
Pomysł z netu.

7 komentarze

  1. Uwielbiam jaśmin, za jego delikatność a za razem mocny niepowtarzalny aromat. Świetny pomysł na jego wykorzystanie. Już widzę jak taki cukier łącze z kruchym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekaw do czego taki cukier możemy użyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę się za robotę, bo do świąt coraz mniej czasu.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger