Ciasto jest piankowe, nie za słodkie a można dodać jeszcze mniej cukru i będzie bardziej wytrawne.
Brzoskwinie nadają wilgotności biszkoptom, pracy mało a efekt zaskakujący.
Zapraszam na pyszne ciacho.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami.
Składniki:
Przepis własny.
- 2 kubki jogurtu greckiego po 350 g każdy
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 budynie śmietankowe po 60 g
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 paczka biszkoptów okrągłych
- 1 puszka brzoskwiń
- cukier różany do posypania - jest tutaj [ klik ]
Przygotowanie ciasta:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie dodawać po trochu cukier i dalej mieszać aby piana była lśniąca.
- W drugiej misce utrzeć żółtka z budyniem, olejem, jogurtami i mąką ziemniaczaną.
- Do miski z żółtkami dodać pianę z białek i delikatnie łopatką połączyć składniki.
- Na dnie blaszki 24 x 24 lub tortownicy 26 cm średnicy układamy biszkopty.
- Na biszkoptach układamy osączone z zalewy brzoskwinie.
- Na brzoskwinie wylewamy masę jogurtową.
- Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 C.
- Po upieczeniu zostawiamy na 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Po całkowitym ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem różanym.
Przepis własny.
11 komentarze
mmm chętnie bym jadła!
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie :-)
Usuńnaprawdę zadziwiasz mnie....
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
Miło mi , dziękuję :-)
Usuńwygląda jak baardzo puszysty sernik :)
OdpowiedzUsuńTak smakuje jak bardzo puszysty sernik.
Usuńciasto wygląda świetnie, bardzo lubię ciacha z owocami:)
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńZnalazłam twój blog szukajac przepisu na syrop z babki lancetowatej.Nie robiłam jeszcze tego specyfiku .Ucieszyłam sie gdy zobaczyłam ze robiłas takze syropki z kwiatów bzu.Ja dzisiaj 'natargałam' ich trochę i juz mokną mi w syropie.Widze u Ciebie także przepis na syrop z akacji i tez mam chętkę na wypróbowanie.Jutro muszę wiec narwać kwiatów akacji-dałaś mi dobrego kopa .Pozdrawiam ciepło-aga
Jak miło dać "kopa" przez internet ha ha, a tak poważnie to cieszę sie że przepisy się przydały :-)
Usuńzrobiłam to ciasto.Wyszło bardzo dobre i mało opadło.Wyglądało ładniej niż na zdjęciu wyżej
OdpowiedzUsuńCóż za samokrytyka!!!, cieszę się że smakowało :-)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.