Jest ciepło na dworze więc szybko będzie rósł a potem cieszył podniebienia zjadających.
Dzień wcześniej robimy rozczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Chleb właściwy:
- 500 g mąki żytniej
- 500 g mąki pszennej 450
- cały zaczyn
- 20 g drożdży
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 3,5 szklanki ciepłej wody
- sezam do posypania
W te upały może być szybciej.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Ciasto w foremkach pozostawić do wyrośnięcia-ok.30 minut a następnie obsypać sezamem i piec ok. 60 minut w temperaturze 190 C.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na kratkach.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
pięknie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńŁadna skórka
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.