Jeśli są tu zwolennicy chińszczyzny to ta surówka jest tym czego szukają.
Powiem Wam po cichu ze jak się "przegryzła" po godzinie to jadłam jak szalona i nie mogłam przestać.
Popróbujcie zresztą sami.
Surówka chińska.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 2 duże marchewki
- 250 ml octu ryżowego - 1 szklanka
- 180 g cukru - 3/4 szklanki
- 120 ml oleju ryżowego - 120 ml
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli morskiej
Przygotowanie surówki:
- Do garnka wlewamy ocet ryżowy, olej ryżowy, wsypujemy cukier i sól i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści.
- Kapustę szatkujemy drobno a marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Mieszamy w garnku kapustę z marchewką i dodajemy zmiażdżony czosnek.
- Zalewamy roztworem octowym i mieszamy.
- Następnie wstawiamy do lodówki pod przykryciem na minimum 1 godzinę.
- Po tym czasie surówka gotowa, mniam.
- Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni ale zapewniam że nie wytrzyma tych kilku dni.
Inspiracja stąd [ klik ]
19 komentarze
Ta surówka musi być fantastyczna.
OdpowiedzUsuńOna jest fantastyczna, koniecznie do wypróbowania.
UsuńPycha, wierzę na słowo:) Zosia
OdpowiedzUsuńWierze na słowo i zrobiłaś Zosiu?
Usuńto będziemy próbować :)
OdpowiedzUsuńNo i jak wyszło?
UsuńSuper :) Może podam taką do jakiegoś mięska, gdy przyjdą goście na moją 18 :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Koniecznie Daria
Usuńdzis zrobilam ,jest pyszna !!! idealna jak w knajpce chinskiej!!! polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję , ja tez polecam.
UsuńMożna zamiast białej kapusty użyć kapuste pekińską?
OdpowiedzUsuńNie jest za delikatna.
UsuńBardzo smaczna, zapisuje w kajeciku. Zrobiłam z połowy porcji dla 4 osób. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się że się udała.
UsuńJest pyszna, zrobiłaś?
OdpowiedzUsuńA może być zwykły olej i ocet
OdpowiedzUsuńW tym przypadku raczej nie, zrobisz dodając zwykły ocet i olej inną surówkę.Nie ma jednak problemu z dostaniem tych składników.
UsuńEwa pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ewo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.