wtorek, 18 czerwca 2013

Bułki gryczane z pokrzywą

Robi się je szybko, są smakowite, są zdrowe, same zalety więc bierzcie się za zagniatanie ciasta.
Zbierając pokrzywę zbierajcie tylko same czubki, młodej pokrzywki, inne części teraz są już łykowate.
O właściwościach zdrowotnych pokrzywy mówić nie muszę bo chyba wszyscy je znają do tego zdrowa mąka gryczana i czegóż chcieć więcej.
Zapraszam serdecznie.
Bułki z pokrzywą.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej T 650
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g otrębów pszennych
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych młodych listków pokrzywy
  • 250 ml ciepłej wody

Przygotowanie bułek:
  • Drożdże rozpuścić w wodzie.
  • Do miski przesiać obie mąki, dodać sól, cukier, otręby oraz posiekaną pokrzywę - przy siekaniu uważać na palce, najlepiej robić to w rękawicach bo można się poparzyć.
  • Rozpuszczone w wodzie drożdże wlewamy do mąki i zarabiamy dość zwarte ciasto.
  • Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką i lekko oprószamy z wierzchu.
  • Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • Jak ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę, lekko zagniatamy, odrywamy kulki i formujemy bułeczki.
  • Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
  • Jak już pięknie urosną wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C.


Zdrowo i smacznie.
Pomysł zaczerpnięty tutaj [klik].

2 komentarze

  1. Ciekawe jak smakują, bo z pokrzywami jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam że nie wyczuwalna jest pokrzywa a bułki smakuja rewelacyjnie :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger