Zbierając pokrzywę zbierajcie tylko same czubki, młodej pokrzywki, inne części teraz są już łykowate.
O właściwościach zdrowotnych pokrzywy mówić nie muszę bo chyba wszyscy je znają do tego zdrowa mąka gryczana i czegóż chcieć więcej.
Zapraszam serdecznie.
Bułki z pokrzywą.
Składniki:
Zdrowo i smacznie.
Pomysł zaczerpnięty tutaj [klik].
- 350 g mąki pszennej T 650
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g otrębów pszennych
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych młodych listków pokrzywy
- 250 ml ciepłej wody
Przygotowanie bułek:
- Drożdże rozpuścić w wodzie.
- Do miski przesiać obie mąki, dodać sól, cukier, otręby oraz posiekaną pokrzywę - przy siekaniu uważać na palce, najlepiej robić to w rękawicach bo można się poparzyć.
- Rozpuszczone w wodzie drożdże wlewamy do mąki i zarabiamy dość zwarte ciasto.
- Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką i lekko oprószamy z wierzchu.
- Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Jak ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę, lekko zagniatamy, odrywamy kulki i formujemy bułeczki.
- Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
- Jak już pięknie urosną wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C.
Zdrowo i smacznie.
Pomysł zaczerpnięty tutaj [klik].
2 komentarze
Ciekawe jak smakują, bo z pokrzywami jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńZapewniam że nie wyczuwalna jest pokrzywa a bułki smakuja rewelacyjnie :-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.