Czy jest ktoś kto nie lubi żurku?
Pytanie powinnam zadać nazajutrz każdemu kto jest po imprezie na kacu.
Jest znakomity na kaca i tyle.
Pyszny żurek.
Składniki:
- 1 szklanka zakwasu na żur - przepis jest tu [ klik ]
- 2 ząbki czosnku
- 1000 ml wody z parzenia białej kiełbasy
- 1 cebula
- 1/2 łyżki masła klarowanego
- 200 g wędzonej szynki
- 200 g śmietany 30 %
- 1 łyżeczka świeżo tartego chrzanu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 4 laski białej kiełbasy
- 4 ziemniaki
- jaja na twardo
Przygotowanie:
- Szynkę kroimy w grubą kostkę tak samo jak ziemniaki.
- Kiełbasę po sparzeniu w plasterki.
- Cebulę kroimy w kosteczkę razem z czosnkiem i podsmażamy na maśle.
- Do wody od parzenia kiełbasy wrzucamy pokrojone ziemniaki, liść laurowy i gotujemy 10 minut a następnie wkładamy kiełbasę, szynkę oraz cebulkę podsmażoną na maśle.
- Gotujemy chwilę.
- Następnie dodajemy zakwas a po zagotowaniu śmietanę i ponownie zagotować.
- Na koniec dodajemy majeranek , świeżo starty chrzan i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
- Podajemy z cząstkami jaj ugotowanych na twardo.
2 komentarze
tai żurek jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.