Najlepszy byłby do niej domowy makaron - grubo krojone wstążki - a ja dodałam kupny makaron domowe wstążki i też było pysznie.
Zachęcam do wypróbowania pysznego dania.
Składniki:
- 250 g makaronu wstążki domowej roboty
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 plastry sera twarogowego tłustego o grubości 1cm każdy
- 3 łyżki śmietany 36 %
- garść startej goudy + 2 łyżki do posypania
- 1 łyżeczka bio papryki Royal Brand
- sól
- pieprz
- 1 duży pomidor do dekoracji
Makaron gotujemy al'dente.
Ser twarogowy kroimy w grubą kostkę a ser gouda ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Szpinak oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim posiekany ząbek czosnku.
Potem na patelnię dodajemy szpinak, solimy go i smazymy aż szpinak straci swoją objętość - ok. 4 minuty.
Dodajemy śmietankę i chwile jeszcze smażymy.
Wyłączamy płomień i na gorącą jeszcze patelnię dodajemy sery.
Delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy bio paprykę Royal Brand i delikatnie wmieszać trzeba ją w szpinak.
Na talerzu układamy nasze wstążki makaronowe a na nich szpinak z serami.
Po wierzchu ponownie posypujemy serem startym i potrawę dekorujemy cząstkami pomidora.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji "Czas na szpinak 3!"
2 komentarze
prezentuje się bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńmoje ukochane żarełko *.*
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.