Tort jest słodki, pyszny i delikatny.
Do kawki będzie akurat.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g cukru drobnego kryształu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- szczypta soli
- garść suszonych daktyli
- 1 łyżeczka mąki
- 250 g sera mascarpone
- 250 ml śmietany 30 %
- 50 g miękkiego masła
- 200 g masy krówkowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- garść daktyli
- kakao do posypania
Na arkuszu papieru do pieczenia należy narysować dwa koła o średnicy ok. 20 cm.
Papier umieścić na blaszce do pieczenia.
Białka wlewamy do suchej, najlepiej metalowej miski, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą masę, następnie do której dodajemy ocet winny a potem cały czas miksując po łyżce cukier.
Ubijamy do momentu gdy cukier się skończy a piana będzie lśniąca i bardzo sztywna.
Następnie dodajemy do białek pokrojone daktyle oraz mielone migdały i bardzo delikatnie łopatką mieszamy.
Masę bezową przekładamy na narysowane krążki na papierze.
Wstawiamy bezy do piekarnika nagrzanego do 150 C a po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 110 C i suszymy nasze bezy ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie zakręcamy płomień i otwieramy lekko drzwiczki i czekamy aż bezy same wystygną.
Serek mascarpone wkładamy do miski razem z masą krówkową oraz miękkim masłem i mieszamy na gładką masę.
W drugiej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywną masę.
Zawartość obu misek mieszamy a na koniec dodajemy do kremu pokrojone daktyle - kilka zostawiamy do dekoracji - oraz mielone orzechy włoskie.
Krem mieszamy jeszcze raz i gotowy.
Na paterze układamy jedną bezę a na niej układamy 3/4 kremu.
Na kremie układamy drugą bezę lekko dociskając a na niej resztę kremu.
Na wierzchu posypujemy kakao i układamy zostawione daktyle.
Tort wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego.
Tutaj inspiracja.
6 komentarze
toż to rozkosz...!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
http://czerwonafilizanka.blogspot.com/
mmmmm ale bym jadła!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne, bardzo lubię bezy, planuję zrobić sobie taką na weekend:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ja ogólnie uwielbiam słodycze, więc i w tym zatopiłabym zęby :)
OdpowiedzUsuńJa lubię i to bardzo:))))a torcik wygląda smakowicie:))))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńIdealne na DZIEŃ MATKI i myślę o poczęstunku dla dzieci i słodkiego podarunku dla matki...:) Tort bardzo kuszący i nie mam wątpliwości co do fenomenalnego smaku!:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.