Lubicie dania innych narodów? Jadacie? Gotujecie? Próbujecie?
Robiłam już z greckiej kuchni sporo dań min. spanakopitę [ klik ] i zapewniam że tiropita jest równie pyszna.
Spróbujcie i zajadajcie się.
Tiropita.
Składniki:
Przepis kuchni greckiej.
- 300 g sera feta lub innego kanapkowego solankowego
- 1 opakowanie - 375 g - ciasta francuskiego
- 200 g sera żółtego
- 200 g szynki, kiełbasy - u mnie salami wieprzowo - jeleń
- 1/2 gomułki oscypka
- mała cukinia
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- ok. 1/2 szklanki oliwy
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz czarny
- sól morska
Przygotowanie tiropity:
- Natłuszczamy naczynie do zapiekania oliwą.
- Połowę ciasta francuskiego rozciągamy na dnie naczynia.
- Ser feta rozdrabniamy i mieszamy z rozkłóconymi jajami.
- Ser żółty, kiełbasę, cukinię kroimy w kostkę i mieszamy z rozkłóconymi jajami.
- Wlewamy mleko i wsypujemy natkę pietruszki posiekaną wcześniej.
- Farsz równomiernie rozprowadzamy na cieście i posypujemy startym serem oscypek.
- Przykrywamy druga częścią ciasta francuskiego.
- Polewamy pozostałą oliwą.
- Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 minut aby wierzch ładnie się przyrumienił.
Przepis kuchni greckiej.
2 komentarze
uwielbiam takie jedzonka, mniam mniam!
OdpowiedzUsuńzapraszam na pomarańczowe ciasto!
www.cookplease.blogspot.com
uwielbiam próbować nowych rzeczy!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.