Mamy zamrożone ciasto drożdżowe na pizzę i zaraz coś wymyślimy.
Trzemy, kroimy i siekamy i wyszła przepyszna big pizza i z tym co lubimy.
Zapraszam.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ok. 300 ml letniej wody
Na stolnice przesiewamy mąkę z solą i wlewamy nasze drożdże.
Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lśniące.
Ciasto odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
Dzielę je wtedy na dwie części i jedną połowę do zamrażarki na "zaś" a drugą rozciągam na blaszce wysypanej mąką.
Na nadzienie:
- keczup
- kiełbasa szynkowa pokrojona w kostkę
- 2 dymki pokrojone wraz ze szczypiorem w plastry
- 4 pieczarki pokrojone w plastry
- kawałek papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 1 duży pomidor pokrojony w plastry
- kilka listków bazylii pokrojonych
- kilka plastrów sera żółtego pokrojonych w słupki
- kilka łyżek startego cheddara z zielona i czerwona papryką
- sól
- pieprz
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut.
Sos czosnkowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- różowa sól himalajska Royal Brand
- pieprz
- 2 małe ząbki czosnku
Posolić i doprawić pieprzem do smaku.
Podawać do pizzy.
Smacznego.
5 komentarze
U mnie głodomorów pod dostatkiem szczególnie na pizze:)))chętnie skorzystam z Twojego przepisu:))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCzęsto kombinuje z różnymi podkładami oraz wierzchem do pizzy. Tu pomysły faktycznie nigdy się nie kończą. To zawsze dobre rozwiązanie na syty obiad czy kolację.
OdpowiedzUsuńjadłabym bez opamiętania!
OdpowiedzUsuńNo to mi smaka narobiłaś!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam, mam nadzieje, ze post Cię zainteresuje:)
Wspaniałe, czytając o tych przysmakach i podziwiając obrazy, zgłodniałem:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.