czwartek, 2 maja 2013

Sos pieczarkowo-serowy

Polecam ten sos do dań wszelakich, jest pyszny, aromatyczny i bardzo smakowity.
Ja zrobiłam go jak serwowałam piróg biłgorajski [ klik ].
Zachęcam do zrobienia. 

   
               Składniki:
  • 10 dużych pieczarek
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 250 ml bulionu grzybowego - może być z kostki
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • 4 trójkąty topionego sera paprykowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka suszu z opieniek
  • 1 łyżeczka suszu z kani

 Szalotkę posiekać i zeszklić na maśle.
Dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż  pieczarki będą rumiane.
Dodajemy śmietanę i gotujemy aż śmietana troszkę zgęstnieje.
Dodajemy wówczas ser topiony i rozpuszczamy ciągle mieszając aby się sos nie przypalił.
Dodajemy zioła i susz z grzybów.
Mieszamy, gotujemy i gotowe.
Smacznego.
Przepis autorski.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger