sobota, 4 maja 2013

Sernik truskawkowy z sosem z truskawek

Zostawiam Wam moi mili dziś ten sernik na poprawę nastroju i znikam na cały tydzień.
Będę trochę leniuchować i oddawać się relaksującym ciało i duszę zajęciom.
Poprzedni mój pobyt w Ciechocinku już Wam przedstawiałam tutaj [ klik ] a co będzie teraz napiszę jak wrócę.
A teraz pyszny pachnący latem sernik na zimno z truskawkami i sosem z truskawek.
Do sernika użyłam tortownicy 26 cm
Składniki na spód:

  • 100 g herbatników petit beurre
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła 
Przygotowanie spodu:
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć obręcz.
  • Na dnie ułożyć herbatniki tak aby szczelnie pokryły dno.
  • Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i ciepłą polać herbatniki, ostrożnie aby nie wypłynęły.
  • Tortownicę wstawić do lodówki.
Na sernik:
  • 500 g sera mascarpone
  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 150 g
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 cukru pudru
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej Dr. Oetkera
  • 500 g truskawek
  • 1/2 szklanki soku z truskawek 
Przygotowanie masy:
  • Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę.
  • Żelatynę należy przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • Mascarpone i serki homogenizowane ubić z cukrem pudrem na puszysta masę.
  • Połączyć obie masy i dobrze wymieszać.
  • Dodać do masy truskawki pokrojone na połówki - odłożyć garść do przybrania - i wymieszać a następnie dodać sok z truskawek i przygotowaną żelatynę i jeszcze raz wymieszać.
  • Wylać masę na spód i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Sos truskawkowy:
  • 1/2 szklanki soku truskawkowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie sosu:
  • Jak sernik tężeje robimy sos truskawkowy.
  • Żelatynę wsypujemy do soku z truskawek i chwilę czekamy jak napęcznieje a następnie wsypujemy cukier i lekko podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści.
  • Odstawiamy do przestudzenia.
  • Na zastygniętym serniku układamy połówki zostawionych wcześniej truskawek i zalewamy tężejącym sosem - w nieregularny sposób lejąc go na truskawki i pozwalając aby ściekał.
  • Ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego.
Pomysł własny.

8 komentarze

  1. tyle truskawek w jednym serniku! pyszota :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak...i jak tu być na diecie ? Mniam,mniam serniczek pachnie aż u mnie:)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmm pysznie się zapowiada...

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sernik jest smakowity:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście, smak lata, nie mogę się doczekać świeżych polskich truskawek!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie.Pięknie,słodko i kolorowo,aż ślinka leci,Pozdrawiam wiosennie mimo deszczowego dnia,J,

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeden z nielicznych serników które lubię! Bo na zimno!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger