Pogodę miałam letnią a dopiero wczoraj wczesna wiosna wróciła i padało a potem zrobiło się zimno.
Cały tydzień jednak lato w pełni cieszyło nasze serca.
Całą moja przygodę z Ciechocinkiem opiszę wkrótce a dziś proponuje Wam lekką sałatkę ale jakże pyszną.
Składniki:
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 4 duże liście kapusty pekińskiej
- 1 papryczka chilli
- 1/2 dużej kulki mozzarelli
- 2 świeże figi
- 2 plastry sera gorgonzola
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 szalotka
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich Oleofarm
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól - różowa himalajska Royal Brand
Kukurydzę i groszek odcedzić na sicie.
Mozzarellę pokroić w kostkę tak samo jak gorgonzolę.
Papryczkę chilli pozbawić pestek i pokroić w krążki.
Ogórka kroimy w pół plasterki ze skórką wcześniej dobrze ją myjąc.
Figi natomiast pokroić w cząstki.
Składniki ułożyć na talerzu jak komu pasuje.
Składniki sosu wymieszać ze sobą i polać sałatkę.
Odstawić na 15 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
5 komentarze
Witaj Dorotko!
OdpowiedzUsuńTwoja sałatka wygląda bardzo apetycznie. Jest prawdopodobnie smaczna i elegancka.
Serdecznie pozdrawiam:)
Sałatek nadszedł czas:)))Twoja pysznie się zapowiada:)))cieszę się że już jesteś:))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzjadłoby sie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
http://czerwonafilizanka.blogspot.com/
Z chęcia bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńsmaczna propozycja coś dla mnie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.