Zachęcam do spróbowania bo buraki to takie pyszne warzywo a tak mało używane w naszych kuchniach.
Zapraszam serdecznie:
Składniki:
- 500 g buraków
- 250 ml naturalnego gęstego jogurtu
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- szczypta cukru
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy
- sól
Ostudzone obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
W osobnym naczyniu mieszamy sok z cytryny z cukrem i solą aby się rozpuściły, dodajemy jogurt, oliwę oraz posiekaną miętę.
Dokładnie mieszamy.
Zalewamy buraki sosem, całość chłodzimy w lodówce.
Smacznego.
3 komentarze
To musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWygląda samkowicie :) a można jakoś zastąpić miętę bądż ją pominąć?
OdpowiedzUsuńMożesz jeszcze zastąpić miętę melisa a jak już pominiesz to też będzie dobre ale będzie miało zupełnie inny smak. Mięta dodaje orzeźwienia buraczkom.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.