Jemy je ze wszystkim i składamy na różne sposoby.
Dziś przedstawiam Wam naleśniki ze szpinakiem i ziołowym sosem jogurtowym.
Pysznie smakują i pysznie wyglądają , zachęcam.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej graham 1870
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Po tym czasie smażyć naleśniki na dużej patelni, moja miała 30 cm średnicy ale jak ktoś ma większą to lepszy efekt potem przy zwijaniu.
Farsz:
- 125 g młodego szpinaku
- 100 g gorgonzoli
- 5 pieczarek
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej z czosnkiem i bazylią do smażenia
Doprawić sola i pieprzem i pozostawić do przestudzenia.
Na usmażonym naleśniku układamy przestudzony farsz, posypujemy pokruszoną gorgonzolą i zwijamy tylko brzegi do środka .
Sos jogurtowy:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół : bazylia, oregano
- sól różowa himalajska Royal Brand
- pieprz
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji "Sezon na szpinak 3!"
9 komentarze
ajajaja to jest to <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki i bardzo chętnie wypróbuję zaprezentowany sposób ich przygotowania:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZachęcam :-)
UsuńUwielbiam naleśniki ze szpinakiem.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj Dorotko!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy naleśniki. Ze szpinakiem jeszcze nie robiłam.
Wypróbuję!
A co do pszennego chleba wg Twojego przepisu...
Powiem krótko: Jest doskonały.
Wielkie dzięki. To był kolejny świetny przepis!!!!!
Serdecznie pozdrawiam
Dziękuję bardzo a naleśniki polecam :-)
UsuńBardzo fajny przepis. Zachęcam do udziału w konkursie polskie przysmaki z mąki i ziemniaków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
CUDOWNE ! :))
OdpowiedzUsuńzjadłabym oj zjadła ;)
wyglądają ekstra!!!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.