wtorek, 21 maja 2013

Naleśniki ze szpinakiem i ziołowym sosem jogurtowym

Naleśniki, kto ich nie lubi?
Jemy je ze wszystkim i składamy  na różne sposoby.
Dziś przedstawiam Wam naleśniki ze szpinakiem i ziołowym sosem jogurtowym.
Pysznie smakują i pysznie wyglądają , zachęcam.
                Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej graham 1870
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
Składniki ciasta wymieszać i odstawić na 2 godziny aby ciasto 'odpoczęło'.
Po tym czasie smażyć naleśniki na dużej patelni, moja miała 30 cm średnicy ale jak ktoś ma większą to lepszy efekt potem przy zwijaniu.

             Farsz:
  • 125 g młodego szpinaku
  • 100 g gorgonzoli
  • 5 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej z czosnkiem i bazylią do smażenia
Szpinak umyć i osuszyć a następnie posiekać i smażyć go na oleju z czosnkiem i bazylią aż zmięknie, dodać wtedy posiekany czosnek i pokrojone drobno pieczarki.
Doprawić sola i pieprzem i pozostawić do przestudzenia.
Na usmażonym naleśniku układamy przestudzony farsz, posypujemy pokruszoną gorgonzolą i zwijamy tylko brzegi do środka .
                    Sos jogurtowy:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół : bazylia, oregano
  • sól różowa himalajska Royal Brand
  • pieprz
Składniki sosu wymieszać i polać nasze naleśniki.
Smacznego.
Przepis dodaję do akcji "Sezon na szpinak 3!"

9 komentarze

  1. Uwielbiam naleśniki i bardzo chętnie wypróbuję zaprezentowany sposób ich przygotowania:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Dorotko!
    Uwielbiamy naleśniki. Ze szpinakiem jeszcze nie robiłam.
    Wypróbuję!
    A co do pszennego chleba wg Twojego przepisu...
    Powiem krótko: Jest doskonały.
    Wielkie dzięki. To był kolejny świetny przepis!!!!!
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis. Zachęcam do udziału w konkursie polskie przysmaki z mąki i ziemniaków.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  5. CUDOWNE ! :))
    zjadłabym oj zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger