czwartek, 30 maja 2013

Kluski z serków z rodzynkami

Można je potraktować jako deser a także jako danie główne.
Ja zawsze podaję z masełkiem i cynamonem i są niezłą wyżerką na obiad.
Zapraszam na mięciutkie kluseczki.


                   Składniki:
  • 3 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy
  • 3 małe jaja
  • 2 łyżki rodzynek
  • 12 czubatych łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
                Do polania:
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • cukier różany
  • cynamon
 Jaja roztrzepać w misce i dodać do nich serki oraz sól.
Dobrze wymieszać a potem stopniowo wsypywać mąkę i mieszać aż ciasto będzie gęste i gładkie.
Dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i łyżką maczaną we wrzątku nakładamy po jednej klusce trzymając łyżkę w wodzie tak długo aż kluska się  odklei.
Postępujemy tak samo z całym ciastem.
Kluski gotujemy od momentu wypłynięcia ok. 5-7 minut w zależności od tego jakie są duże.
Masło rozpuszczamy i polewamy kluski a następnie osypujemy cukrem różanym - przepis tutaj [ klik ] i cynamonem.
Smacznego.
Przepis własny.

5 komentarze

  1. Pierwszy raz się z takimi spotykam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym jadła =D na kilku by się nie skończyło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyobrażam sobie, że raczej nie jadasz obiadów sama i wszyscy znajomi się do Ciebie "wkręcają" jak tylko mogą ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze obiadki jadamy we dwoje, czasami ktos wpadnie to tez dostanie porcyjkę :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger