sobota, 18 maja 2013

Jogurtowe ciasto greckie

Pyszne, szybkie i bardzo migdałowe ciasto jest wilgotne i znakomite do porannej kawy.
Pieczemy i zajadamy, polecam.

                Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych, sparzonych migdałów
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę a następnie dodawać po jednym żółtku stale ucierając.
Mąkę przesiać wraz z sodą i proszkiem do pieczenia.
Dodawać do masy w dwóch porcjach na zmianę z jogurtem i posiekanymi migdałami.
Dokładnie wymieszać a następnie dodać pianę ubitą z trzech białek na sztywno.
Delikatnie należy wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm. z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Wlać do formy masę i piec ciasto w piekarniku nagrzanym do  180 C przez 35-40 minut.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
 Smacznego.

10 komentarze

  1. I proszę jakie fajne...lubię wilgotne ciasta, ostatnio cynamonowe mnie urzekło. Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj z wielką przyjemnością pieczemy i jemy:)))))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam cisto jogurtowe :) czasem dodaje więcej jogurtu i smakuje prawie jak sernik :) naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od jakiegoś czasu chcę zrobić jakieś ciasto, do tej pory, robiłam wszystkie "na zimno" bo tak najszybciej, ale czas zabrać się za coś porządnego.

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę jakie ciacho fajne!

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  6. takie ciasta bardzo lubię, przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger