Pieczemy i zajadamy, polecam.
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki drobno posiekanych, sparzonych migdałów
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać wraz z sodą i proszkiem do pieczenia.
Dodawać do masy w dwóch porcjach na zmianę z jogurtem i posiekanymi migdałami.
Dokładnie wymieszać a następnie dodać pianę ubitą z trzech białek na sztywno.
Delikatnie należy wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm. z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Wlać do formy masę i piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 35-40 minut.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
10 komentarze
I proszę jakie fajne...lubię wilgotne ciasta, ostatnio cynamonowe mnie urzekło. Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńJa też lubię te wilgotne :-)
UsuńOj z wielką przyjemnością pieczemy i jemy:)))))))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZachęcam :-)
Usuńuwielbiam cisto jogurtowe :) czasem dodaje więcej jogurtu i smakuje prawie jak sernik :) naprawdę polecam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jogurt sprawia że jest ono bardzo wilgotne :-)
UsuńJuż od jakiegoś czasu chcę zrobić jakieś ciasto, do tej pory, robiłam wszystkie "na zimno" bo tak najszybciej, ale czas zabrać się za coś porządnego.
OdpowiedzUsuńZachęcam bo warto :-)
UsuńNo proszę jakie ciacho fajne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
takie ciasta bardzo lubię, przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.