środa, 15 maja 2013

Gulasz węgierski

Dziś proponuję, pyszny, dość pikantny ale taka jest kuchnia węgierska, gulasz.
Zachęcam do zrobienia bo aromat przypraw jest bardzo bogaty i zapach zachęca do zjedzenia choćby kawałeczka mięska.
                  Składniki:
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1/2 opakowania przyprawy : kurczak po węgiersku Royal Brand
  • 1 łyżka węgierskiej ostrej pasty z papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 100 ml różowego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • olej z czosnkiem i bazylią do smażenia
 Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę.
W miseczce wymieszać przyprawę węgierską Royal Brand z pastą, papryką oraz winem i włożyć do miski mięso.
Odstawić na 2 godziny.
Smażyć mięso wraz z marynatą na rozgrzanym oleju z czosnkiem i bazylią.
Następnie, włożyć na patelnię posiekaną cebulę i dalej smażyć.
Przekładamy  mięso do garnka z grubym dnem a na patelni podsmażamy pokrojoną na kawałki paprykę czerwoną.
Dodajemy do mięsa i zalewamy bulionem.
Gotujemy ok. 1,5 godziny aż mięsko będzie mięciutkie.
Podałam z ziemniakami tłuczonymi oraz na sałacie rzymskiej.
Smaczanego.   
 
  
 

8 komentarze

  1. Witaj Dorotko!
    Ciekawy przepis. Lubie i robię gulasz węgierski. Mój przepis jest ciut inny.
    Teraz zrobię gulasz wg Twojego przepisu.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. sycące danie:) wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaardzo lubię wszelkie gulasze... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę taki zrobić!
    PS. Co dobrego mieliście do picia? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy z miąższem :-)
      Smacznego.

      Usuń
  5. Nie powinnam takich potraw oglądać z pustym żołądkiem... Jeeeść! :D

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger