Zachęcam do zrobienia bo aromat przypraw jest bardzo bogaty i zapach zachęca do zjedzenia choćby kawałeczka mięska.
Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1/2 opakowania przyprawy : kurczak po węgiersku Royal Brand
- 1 łyżka węgierskiej ostrej pasty z papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 100 ml różowego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- olej z czosnkiem i bazylią do smażenia
W miseczce wymieszać przyprawę węgierską Royal Brand z pastą, papryką oraz winem i włożyć do miski mięso.
Odstawić na 2 godziny.
Smażyć mięso wraz z marynatą na rozgrzanym oleju z czosnkiem i bazylią.
Następnie, włożyć na patelnię posiekaną cebulę i dalej smażyć.
Przekładamy mięso do garnka z grubym dnem a na patelni podsmażamy pokrojoną na kawałki paprykę czerwoną.
Dodajemy do mięsa i zalewamy bulionem.
Gotujemy ok. 1,5 godziny aż mięsko będzie mięciutkie.
Podałam z ziemniakami tłuczonymi oraz na sałacie rzymskiej.
Smaczanego.
8 komentarze
Witaj Dorotko!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Lubie i robię gulasz węgierski. Mój przepis jest ciut inny.
Teraz zrobię gulasz wg Twojego przepisu.
Pozdrawiam:)
sycące danie:) wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńrobisz smaczka :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo lubię wszelkie gulasze... :)
OdpowiedzUsuńMuszę taki zrobić!
OdpowiedzUsuńPS. Co dobrego mieliście do picia? :D
Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy z miąższem :-)
UsuńSmacznego.
Nie powinnam takich potraw oglądać z pustym żołądkiem... Jeeeść! :D
OdpowiedzUsuńZnaczy sie prawidłowa reakcja hi hi.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.