Te sympatyczne galaretki w jajach można zrobić na przyjęcie w gronie znajomych czy rodziny a będą bardzo mile odebrane i znikną bardzo szybko.
Jeśli ktoś używa jajek całych do wypieków to wystarczy gromadzić wydmuszki przez jakiś czas a potem zrobić pyszną przystawkę.
Zapraszam na pyszne galaretkowe jaja.
Galaretki warzywne w jajach.
- wydmuszki z 8 dużych jaj
- 3 plastry schabu grubości 1 cm
- 250 ml wody
- sól morska
- 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 2 łyżki żelatyny
- 2 strąki papryki konserwowej
- 500 ml bulionu - można wykorzystać wywar z gotowania schabu
Przygotowanie jaj:
- Jak wybijamy jaja używając je do innego celu należy zrobić otwór w skorupce tak aby jajo można było wytrząsnąć a potem wlewać przez ten otwór galaretkę i wkładać warzywa.
- Skorupki po jajach płuczemy dobrze w wodzie a następnie moczymy przez 24 godziny w zimnej wodzie z solą.
- Osuszamy i są gotowe do nalewania galaretki.
- Plastry schabu gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Studzimy i dzielimy na małe kawałki które zmieszczą się w dziurkach skorupek.
- Po kolei wkładamy warstwami do wydmuszek rozdrobnione mięsko, kukurydzę, groszek oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
- Uważamy przy tej czynności aby nie uszkodzić skorupek.
- Żelatynę rozpuszczamy w bulionie i jak przestygnie nalewamy do skorupek umieszczając je wcześniej w wytłoczce tak aby się nie poprzewracały.
- Wkładamy jaja do lodówki na minimum dobę aby galaretki dobrze się ściągnęły i później dobrze obierały.
Wyglądają rewelacyjnie, zachęcam do zabawy.
Przepis własny.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.