Wykwintne danie, przynajmniej dla mnie.
Delikatne a zarazem ostre, mieszanina smaków i aromatów a w rezultacie rozkosz dla podniebienia.
Garnek rzymski sprawił że mięso jest soczyste i kruche.
Jeśli oczywiście nie macie garnka rzymskiego możecie upiec filet w naczyniu żaroodpornym.
Indyk nadziewany szpinakiem, mozzarellą i pieczarkami.
Delikatne a zarazem ostre, mieszanina smaków i aromatów a w rezultacie rozkosz dla podniebienia.
Garnek rzymski sprawił że mięso jest soczyste i kruche.
Jeśli oczywiście nie macie garnka rzymskiego możecie upiec filet w naczyniu żaroodpornym.
Indyk nadziewany szpinakiem, mozzarellą i pieczarkami.
Składniki:
- filet z indyka o wadze min. 1500 g
- 1 łyżka przyprawy grill barbecue Royal Brand
Farsz:
- 4 kulki szpinaku w liściach
- 4 pieczarki
- 1/2 kulki dużej mozzarelli
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz
- bio papryka Royal Brand
- 1 cała główka czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2-3 duże pieczarki
- kilka pomidorów suszonych - użyłam Royal Brand
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć.
- Następnie zrobić w filecie kieszeń do nadziania nakrawając mięso wzdłuż fileta.
- Mój filet był chyba źle sprawiony bo jakiś taki porwany i dlatego mam dwie kieszenie - co w rezultacie ładnie wygląda.
- Resztę niedociągnięć zszyłam nicią bawełnianą aby farsz się nie wydostał i było ok.
- Mięso należy natrzeć przyprawą, w kieszeniach też i włożyć do miski, szczelnie zamknąć i zostawić na noc w lodówce.
- Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim posiekany czosnek a następnie wkładamy pokrojone w kostkę pieczarki i na końcu szpinak.
- Smażymy razem aż woda odparuje.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Jak już przestygnie dodajemy do farszu pokrojoną w kostkę mozzarellę.
- Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i farsz gotowy.
- Farszem szpinakowym nadziewamy nasze kieszenie w filecie z indyka.
- Dość ściśle ale bez przesady, aby podczas pieczenia filet nam nie popękał.
- Spinamy kieszenie wykałaczkami lub tak jak ja zszywamy bawełnianą nitką.
- Po wierzchu posypujemy filet bio papryką Royal Brand.
- Garnek rzymski moczymy 20 minut w zimnej wodzie a następnie wycieramy i układamy w nim nasz filet.
- Układamy w garnku również pokrojoną w cząstki pomarańczę, paprykę, całą główkę czosnku oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki.
- Wrzucamy kilka pomidorów suszonych Royal Brand i zalewamy całość winem.
- Zamykamy garnek i wkładamy go do zimnego piekarnika i pieczemy 2 godziny.
- Po tym czasie wszystko jest pyszne i chrupiące.
1 komentarze
No pyszności niesamowite szkoda,że popróbować nie można.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.