środa, 22 maja 2013

Dorsz smażony po indyjsku

Zapraszam dziś na pyszną rybkę na ostro po indyjsku.
Ostrość można sobie oczywiście regulować wedle gustów zjadających.
Danie pyszne i kolorowe.
Zapraszam gorąco.

              Składniki:
  • 500 g filetów z dorsza atlantyckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
               Dodatkowo:
  • czerwony ryż
  • brokuły
  • zielona fasolka szparagowa
 Filety umyć, osuszyć i poporcjować.
Włożyc je do miski i skropić sokiem z cytryny.
Mąki wsypać do płaskiego naczynia i wymieszać z kurkumą, chilli oraz garam masala.
W miseczce roztrzepać jajko.
Rybę najpierw zanurzamy w rozbełtanym jajku a nastepnie w mące z przyprawami.
Na chwilę rybę odstawiamy a następnie smażymy na rozgrzanym oleju  z obu stron po 3-4 minuty na piękny złoty kolor.
Podajemy z czerwonym ryżem dla kontrastu oraz z różyczkami brokuła i zieloną fasolką szparagową.
Smacznego.

5 komentarze

  1. Pięknie podane,pierwszy raz słyszę o czerwonym ryżu,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smaczniem, wypróbuję przepis w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować, choć mój mężul ryb nie lubi, ale zjemy z córcią.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger