Zaznaczam od razu że chleb nie ma ani drożdży ani zakwasu i powinno się go zjeść tego samego dnia po upieczeniu bo potem staje się gliniasty i nie taki smaczny.
Ponieważ jednak przepis jest na mały chlebek zjecie go od razu ze smakiem.
Zapraszam.
Składniki
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 25 g masła
- 150 ml mleka
- łyżeczka soli
Dodajemy sól oraz wlewamy mleko i mieszamy na gładkie ciasto.
Formujemy z ciasta mały okrągły bochenek, nacinamy po wierzchu, smarujemy go mlekiem i obsypujemy mąką.
Bochenek kładziemy na blasze wysypanej mąką.
Chleb pieczemy w 190 C 35-40 minut.
Wierzch chleba ładnie się powinien zarumienić.
Jemy jeszcze ciepły - najsmaczniejszy.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.