Teraz powklejam różne pomysły wielkanocne, może za rok się przydadzą ale teraz też można je wykorzystać.
Zawsze są smaczne i wyglądają apetycznie.
Składniki:
Zaczyn:
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 1 szklanka mąki żytniej razowej 2000
- 1 szklanka letniej wody
Chleb właściwy:
- 1 kg mąki pszennej 650
- cały zaczyn
- 1/2 szklanki zarodków pszennych + do posypania
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 4 łyżeczki soli
- 3 szklanki letniej wody
- 10 g drożdży
Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Trwać to będzie około 2 godzin.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do 2 keksówek wcześniej nasmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Chleb ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu smarujemy chlebki wodą i posypujemy zarodkami pszennymi.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratkach.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.