Tutaj użyłam zwykłej mąki pszennej 650 oraz zakwasu żytniego.
Chleb wyszedł puszysty i bardzo mięciutki.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej 650
- 2,5 szklanki letniej wody
- kulka drożdży wielkości orzecha włoskiego
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 3 łyżeczki soli
- płatki owsiane do posypania wierzchu chleba
Do mąki wsypać sól oraz wlać zakwas, rozpuszczone drożdże oraz wlać wodę i zarobić ciasto.
Ciasto nakryć w misce ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Podczas rośnięcia przygotować 2 keksówki, wysmarować je masłem i wysypać mąką.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do foremek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 190 C.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjmujemy z foremek i studzimy na kratkach.
Smacznego.
13 komentarze
Dorotko, jak skończę obecny chleb, wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię eksperymentować.
Serdecznie pozdrawiam:)
Napewno będziesz zadowolona :-)
Usuńdomowy chleb to jest to, często u dziadka taki kombinuje :)
OdpowiedzUsuńwww.cookplease.blogspot.com omlet jagodowy zaprasza!
Podoba Ci sie takie kombinowanie?
UsuńUpsss, pieczenie chlebka?
apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńA skąd zakwas? ... będę wdzięczna za odpowiedź. Joanka
OdpowiedzUsuńJoanko zakwas trzeba sobie wyhodować, jak znajdziesz pod lonkiem, to jest bardzo proste:
Usuńhttp://doowa.blogspot.com/2013/02/jak-zrobic-zakwas.html
Zawsze kiedy czytam u Ciebie że upiekłaś kolejny chleb:)))jest mi wstyd bo ja żadnego jeszcze nie upiekłam:(((Pozdrawiam bardzo serdecznie:)))))
OdpowiedzUsuńMoże w końcu Cie zachęcę Reniu, warto wierz mi :-)
UsuńDomowy chlebek jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńPopieram w każdej literce :-)
UsuńUwielbiam domowy chleb, a ten wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.