Bałam się że ciasto będzie mi wyciekać ale nic z tych rzeczy, forma jest szczelna i zakup jej był dobrym posunięciem.
Wiem że Wielkanoc już za nami ale przepis przyda się na przyszły rok a samo ciasto na baranka - piaskowe można wykorzystać do wypieku babki albo babeczek z kremem.
Jest pyszne.
Baranek wielkanocny.
Moja forma na baranka ma wymiary: 15 x 20 cm.
Składniki:
Smacznego.
Moja forma na baranka ma wymiary: 15 x 20 cm.
Składniki:
- 40 g masła
- 40 g cukru trzcinowego
- 80 g mąki tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu cytrynowego [ klik ]
- masło do formy
- cukier puder do posypania
- rodzynki na oczy
Przygotowanie baranka:
- Masło utrzeć z cukrem na biały puch a następnie dodać jajo, sól i cukier waniliowy i dalej ucierać.
- Dodać do masy przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, dobrze wymieszać a na końcu wlać ekstrakt cytrynowy i jeszcze raz wymieszać.
- Do wysmarowanej masłem formy włożyć ciasto, lekko ugniatając aby ciasto weszło w zakamarki i piec w temperaturze 170 C przez 30-40 minut aż baranek będzie ładnie rumiany.
Smacznego.
1 komentarze
:) u nas królują baranki z masła. Bardzo ładne, musi byc, że zgrabna forma, bo niekiedy trafić można na koty, nie na baranki ;) pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.