Ten chlebek jest zwyczajny ale taki pyszny że godny polecenia.
Jest wilgotny i puszysty, polecam serdecznie.
Składniki:
- 800 g mąki żytniej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 4 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej
Z podanych składników zarobić ciasto i zostawić je pod przykryciem na 4-5 godzin do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu należy ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i posypanych mąką.
Keksówki przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto na wierzchu ponacinać nożem i posmarować wodą.
Piec w temperaturze 200 C przez 50 minut.
Smacznego.
2 komentarze
Wypróbuję. Lubię żytni chleb.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
U nas w domu rzadko kupuję chleb. Piekę sama i to koniecznie na zakwasie. Chętnie wypróbuję ten. Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.