Jest zdrowszy i mniej kaloryczny a majonez zawsze wiąże sie z bomba kaloryczną.
Ja chciałam swój trochę "uzdrowić" i zamiast zwykłej soli użyłam cypryjskiej soli wulkanicznej i trochę o tej soli:
Płatki soli morskiej z Cypru w płatkach z dodatkiem aktywowanego węgla.
Węgiel aktywowany dodawany do soli służy generalnie do "oczyszczenia soli", ale również ma właściwości odtruwające, oczyszczające organizm.
Barwa majonezu jest zielono-żółta ale w smaku idealny.
Polecam uzdrawianie majonezu.
Składniki:
- 1 żółtko
- sól czarna cypryjska
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml oleju rzepakowego
Do jaja wciskamy 1 ząbek czosnku, dodajemy również musztardę oraz czarną sól.
Mieszamy trzepaczką ręcznie lub mikserem na średnich obrotach.
Jak mieszanka się połączy cały czas mieszając dodajemy olej maleńkim strumieniem aby majonez się nie zważył.
Jeśli jednak tak by się stało należy utrzeć nowe żółtko z nowymi składnikami i dodawać ciągle ucierając zważony majonez.
Będzie ok.
Jak cały olej zostanie połączony z żółtkiem i musztarda majonez gotowy.
Doprawiamy go ewentualnie do smaku.
Smacznego.
5 komentarze
Może i zdrowszy, ale musisz przyznać, że niezbyt apetycznie wyglądający...
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
W rzeczywistości był bardziej zielony jak na zdjęciach i nawet nieźle sie prezentował.
UsuńTen majonez ma świetny kolorek :) pierwszy raz o takim słyszę ;)
OdpowiedzUsuńKasiu zrób a nie pożałujesz :-)
UsuńRobię domowy, bo wiem wtedy jakiego oleju dodaję (zawsze rzepakowy - ma dużo omega-3) i mam pewność, że jest dużo zdrowszy od kupnego. No i smaczniejszy! :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.