Ja wołowinę uwielbiam ale ponieważ cena nie zawsze zachęca do kupienia, czasami zastanawiam sie nad tym czy tamtym kąskiem.
Tym razem piękną wołowinę gulaszową nabyłam w Lidlu i powstało to oto danie na które serdecznie zapraszam.
- 500 g mięsa wołowego na gulasz
- 2 łyżki przyprawy Shoarma Royal Brand
- 2 łyżki masła klarowanego
- 50 g rodzynek
- 1/2 kostki rosołowej wołowej
- 1/2 szklanki białego wina
- 50 g gęstej śmietany
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1 duża cykoria
- 100 g makaronu risini ( ryżowy )
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mięso kroimy w dużą kostkę i posypujemy przyprawą shoarma, równo obtaczając kostki mięsa.
Odstawiamy na 2 godzimy a następnie rozgrzewamy na patelni masło klarowane i obsmażamy mięso ze wszystkich stron na rumiano.
Na drugą patelnię wlewamy wino, dodajemy kostkę rosołową, rodzynki oraz pieprz kolorowy.
Chwilę razem gotujemy a następnie dodajemy śmietanę.
Dodajemy sos do mięsa i gotujemy do miękkości mięsa - tak jak lubimy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Liście cykorii podsmażamy na łyżce masła po 30 sekund z każdej strony.
Jak mięso jest już gotowe rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i "zaklepujemy" sos, należy jeszcze sos raz zagotować.
Podajemy makaron na liściu cykorii polany sosem słodkim z wołowiny.
Smacznego.
2 komentarze
Danie prezentuje się smakowicie, zgłodniałem:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsmacznie ☺
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.