Pyszny kawał mięsa do obiadu albo na kanapki.
Wybór pozostawiam Wam, powiem tylko że mięso jest kruche i aromatyczne i zachęca do zjedzenia niejednego plasterka.
Szynka z garnka rzymskiego.
Składniki:
Wybór pozostawiam Wam, powiem tylko że mięso jest kruche i aromatyczne i zachęca do zjedzenia niejednego plasterka.
Szynka z garnka rzymskiego.
Składniki:
- 1200 g mięsa od szynki
Marynata:
- 100 ml wina różowego
- 50 ml oleju z czosnkiem
- 1 łyżeczka węgierskiej ostrej pasty z papryczek chilli
- kilka gałązek oregano
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 6 niedużych ziemniaków
- 3 marchewki
- 1/2 bulwy selera
- 50 ml oleju z czosnkiem
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1/2 łyżeczki szałwii
Przygotowanie:
- Mięso umyć.
- Składniki marynaty wymieszać i zalać nim mięso.
- Zostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu.
- Garnek rzymski moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut a następnie osuszyć.
- Do garnka przełożyć mięso i polać je marynatą.
- Przykryć garnek pokrywką i wstawić go do zimnego piekarnika i piec od osiągnięcia temperatury 180 C przez 45 minut a potem bez przykrycia jeszcze 10 minut polewając szynkę sosem z pieczenia.
- Do mojej pieczeni podałam ziemniaki pieczone i frytki z marchewki i selera.
- Ziemniaki kroimy na ćwiartki a marchewkę i selera w słupki.
- W naczyniu żaroodpornym mieszamy wszystkie warzywa z ziołami i olejem i pieczemy pod przykryciem 15 minut a potem bez przykrycia do zrumienienia warzyw.
1 komentarze
nie ma to jak ekonomiczne danie. I na obiad i na kanapki!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.