środa, 17 kwietnia 2013

Syrop cukrowy

Robiłam krem czekoladowy - o nim w następnym poście - i potrzebny mi był syrop cukrowy ale gdzie go szukać ? a czekać na przesyłkę z internetu, za długo.
Dlatego zrobiłam go sama, robi się go bardzo prosto a przyda się do deserów, lodów, ciast i do czego przyjdzie Wam ochota.
Jest słodki, lepki i bardzo smakowity, nigdy sie nie skrystalizuje więc bez obaw można go przechowywać w butelce w temperaturze pokojowej.
A oto i syrop cukrowy.
              Składniki:
  • 250 ml wody
  • 500 g cukru
  • sok z jednej cytryny
Cukier wsypujemy do wody i gotujemy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści.
Wyłączamy płomień i wlewamy sok z 1 cytryny.
Po przestudzeniu przelewamy do butelki.
Używamy do deserów, lodów.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Zawsze lepiej zdrobic w domu niz kupowac. Przynajmniej wiadomo co dodajemy:-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger