Pieczcie moi mili pieczcie bo warto.
Sernik ziemniaczany z polewą wiśniowo - kajmakową.
Składniki na sernik:
Składniki na sernik:
- 1000 g sera trzykrotnie mielonego
- 8 jaj
- 200 g masła
- 300 g cukru trzcinowego
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki pasty waniliowej
- 300 g wiśni wydrylowanych
Na spód:
- herbatniki petit beurre
- paluszki słone
- 150 g krówek
- 2 łyżki masła
- 80 ml soku z wiśni
Przygotowanie sernika:
- Na dno blaszki - u mnie kwadratowa tortownica - wkładamy papier do pieczenia a na nim układamy herbatniki a na herbatnikach równo jeden obok drugiego układamy paluszki.
- Ser i ugotowane ziemniaki zemleć razem w maszynce do mielenia trzykrotnie.
- Żółtka, cukier i miękkie masło utrzeć razem na puszystą masę i porcjami dodawać do sera ciągle mieszając.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru.
- Pianę z białek delikatnie wymieszać z serem.
- Ciasto delikatnie aby nie poprzesuwać paluszków wyłożyć na blaszkę.
- Na sernik wyłożyć osączone z soku wiśnie i powciskać je w masę serową.
- Piec 50 minut w temperaturze 180 C.
- Zostawić do przestygnięcia.
- Krówki, masło oraz sok wiśniowy - z osączania wiśni - gotujemy do momentu rozpuszczenia krówek.
- Zostawiamy do wystudzenia.
- Zimną polewą zalewamy zimny sernik i wstawiamy do lodówki na minimum 3 - 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Przepis własny.
6 komentarze
sernik z ziemniakami! a myślałam, że mnie już nic nie zdziwi :) z czystej ciekawości trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda. Domyślam się, że jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Fajny sernik, wygląda apetycznie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńhm...z ziemniakami? aleś mnie zaskoczyła!!!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;d
OdpowiedzUsuńSernik z ziemniakami też robię,jest bardzo smaczny i wilgotny a takie lubię.Ciekawą polewę zrobiłaś.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.