czwartek, 18 kwietnia 2013

Przyprawa pięciu smaków

Zdanie znalezione gdzieś w sieci:
 "Gotowanie bez przypraw to jak malowanie bez używania kolorów"
Zdarzyło się Wam że potrzebujecie przyprawy i nie ma jej w jednym sklepie, potem w drugim?
Mnie tak i dlatego chińska przyprawę pięciu smaków zrobiłam sama i.....więcej nie kupię.
Mam zawsze świeżą i pachnącą.
Tak Wikipedia pisze o przyprawie:
Przyprawa pięciu smaków  – popularna przyprawa kuchni chińskiej, mieszanina pięciu przypraw, mająca w założeniu odpowiadać pięciu podstawowym smakom: słodkiemu, kwaśnemu, gorzkiemu, ostremu i słonemu. Popularna także w kuchni innych krajów Azji. Istnieje wiele odmian tej mieszanki, najczęstsze składniki obejmują anyż gwiaździsty (badian), goździki,cynamon, pieprz syczuański i mielone nasiona kozieradki.
Następnym razem zrobię tak jak Wikipedia mówi a tym razem mieszanka była troszeczkę inna ale z zachowaniem smaków.
Dodawałam przyprawę np. do sosu karmelowego [ klik ].
Oto i mieszanka pięciu smaków:

              Składniki:
  • 10 g anyżu gwiaździstego
  • 10 g kory cynamonu
  • 10 g ziaren pieprzu czarnego
  • 5 g nasion kolendry
  • 2 ziarna kardamonu
Rozgrzać patelnię. 
Podgrzewać każdą z przypraw oddzielnie, aż zacznie pachnieć. Ostudzić i zmiażdżyć w moździerzu albo zmielić.
Przechowywać w szczelnych pojemnikach, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Bardzo fajne powiedzenie. Nie wyobrażam sobie gotowanie bez przypraw i ziół:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger