Są aromatyczne, kolorowe i takie szybkie do zrobienia a jogurtowy sos dopełnia całości.
Bardzo serdecznie polecam.
Składniki:
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta różowej soli himalajskiej Royal Brand
- pieprz do smaku
- 1 jajo
- 8 łyżek mleka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 strąk świeżego chilli
- 2 dymki
- 1/2 pęczka kolendry
Kolendrę posiekać.
Dymkę pokroić po skosie na kawałeczki centymetrowe.
Chilli drobno posiekać.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, pieprz, jajko oraz mleko i mieszamy na gładkie ciasto.
Następnie dodajemy kukurydze oraz kolendrę, chilli i dymkę i mieszamy na gęstą masę.
Na patelni rozgrzewamy olej i na bardzo gorącym smażymy placuszki z obu stron na rumiano.
Podajemy z sosem jogurtowym.
Sos jogurtowy:
- 1 szklanka jogurtu
- 1/2 strąka świeżego chilli
- sok z limonki
- 1/2 pęczka kolendry
- sól różowa himalajska do smaku Royal Brand
Doprawić do smaku solą.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.