niedziela, 7 kwietnia 2013

Płatki i wiórki kokosowe

Każdy potrafi sobie zrobić takie wiórki więc nie ma co zwlekać tylko kupujemy orzechy kokosowe - koszt właściwie żaden bo 1,50-2,50 zł.
Pamiętajmy jednak aby kupując kokosa potrząsnąć orzechem i jeśli chlupie płyn to orzech jest najlepszy.


Przynosimy je do domu i używając dłutka i młotka  mamy samo zdrowie na talerzu.
Wiecie że płyn zawarty w środku orzecha ma takie same właściwości jak kroplówka?
Doznałam tego podczas choroby i dobrze mi to zrobiło.
Wiórki i płatki można wykorzystać potem do ciast i deserów i mieć swoje a nie przepłacać w sklepie.
Polecam.
                Składniki:
  • orzechy kokosowe
  • piekarnik
Orzech kokosowy ma na jednym końcu takie 3 ciemne kropki i należy najpierw je nakłuć i wylać wodę.
Następnie użyjemy młotka i rozwalimy orzech a potem to już tylko
obrać go i zetrzeć na tarce.
Część na grubej a część na drobnej.
Następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 150 C i wyłączamy a do środka wsuwamy blaszkę.
Piekarnik uchylić na szerokość trzonka łyżki drewnianej.
Po 15 minutach wiórki są gotowe. 
Jak ostygną przekładamy je do wyparzonych słoików i używamy do pysznych deserów lub gulaszów.
 Smacznego.

3 komentarze

  1. suuuuuuper, 20 kwiatnia rusza moja akcja kulinarna "mąka kokosowa"! :)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł--dzięki ! na bank tak właśnie zrobię :) ewcia

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam świeży kokos, wnętrze jest najlepsze, bo woda jak dla mnie jest średnia.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger