Makaron z sosem jest aromatyczny i bardzo smakowy.
Użyłam do przepisu oleju słonecznikowego Zielony Nurt.
ZIELONY NURT jest rodzinną, prężnie rozwijającą się firmą w sektorze zdrowej żywności.
Zajmuje się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich zawierających Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) omega 3 oraz omega 6 i 9.
Polecam serdecznie oleje Zielony Nurt.
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle z chilli Deluxe
- 1 puszka marchewki z groszkiem
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 4 greckie papryki białe
- biała część pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 cienkie plasterki imbiru
- 100 g suszonych pomidorów koktajlowych
- 4 trójkąty serka topionego
- 2 łyżki sosu chilli pikantnego
- 150 ml bulionu grzybowego - może być z kostki
- 1 łyżka oregano świeżego
- 1 łyżka bazylii świeżej
- olej słonecznikowy Zielony Nurt
- sól
- cukier
Zaczynamy od podgrzania oleju na patelni a następnie smażymy posiekany czosnek, pokrojonego w pół plasterki pora oraz posiekany imbir.
Następnie dodajemy na patelnię pokrojoną w paski paprykę i chwilę podsmażamy a następnie zalewamy bulionem grzybowym i dodajemy resztę składników czyli: osączoną z zalewy marchewkę z groszkiem, puszkę pomidorów,pikantny sos chilli oraz mleczko kokosowe i gotujemy jakieś 10 minut.
Następnie dodajemy suszone pomidorki oraz serek topiony i gotujemy mieszając do momentu rozpuszczenia serka.
Dodajemy wtedy zioła i doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Makaron gotujemy al'dente a po odcedzeniu wkładamy do sosu i mieszamy.
Smacznego.
11 komentarze
Oj zjadłoby się! Zjadło.... :)
OdpowiedzUsuńhttp://chaotyczne.blogspot.com/
musiało być pyszne !!!!
OdpowiedzUsuńOj było :-)
UsuńTo coś dla mnie. Już wiem, że jest pyszne.
OdpowiedzUsuńBędę gotować to danie...
Zmodyfikuję przepis. Odrzucam kostkę grzybową. Nie używam żadnych kostek.
Dodam marchewkę, groszek i pomidory mrożone.
Pozdrawiam:)
Zamiast kostek Łucjo ugotuj wywar z grzybów bo ma on tu spore znaczenie smakowe, a reszte kombinuj, ja podałam pomysł a na Waszym talerzu niech wyląduje pyszna potrawa. Smacznego.
Usuńbardzo dużo masz przepisów na blogu, jestem pod wrazeniem:)
OdpowiedzUsuńDziękuje, to moja pasja :-)
UsuńU Ciebie znów pysznie i wytwornie:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w zupełności produkty Deluxe są rewelacyjne. Miałam okazję jeść krem kawowy z odrobinkami kawy, coś pysznego. A Twoje danie mmm... już mi pachnie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj ciesze się że produkty Deluxe tez Ci smakują :-)
UsuńMmmm... wygląda wyśmienicie. Uwielbiam chili, na pewno kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.