wtorek, 23 kwietnia 2013

Makaron chilli z sosem pomidorowo-kokosowym

Rewelacyjny makaron Deluxe kupiony w Lidlu i choć nic mi z tego polecam produkty Deluxe bo są naprawdę wysokiej jakości.
Makaron z sosem jest aromatyczny i bardzo smakowy.
Użyłam do przepisu oleju słonecznikowego Zielony Nurt. 
ZIELONY NURT jest rodzinną, prężnie rozwijającą się firmą w sektorze zdrowej żywności. 
Zajmuje się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich zawierających Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) omega 3 oraz omega 6 i 9. 
Polecam serdecznie oleje Zielony Nurt.
 

           Składniki:
  • 200 g makaronu tagliatelle z chilli Deluxe
  • 1 puszka marchewki z groszkiem
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 4 greckie papryki białe
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cienkie plasterki imbiru
  • 100 g suszonych pomidorów koktajlowych
  • 4 trójkąty serka topionego
  • 2 łyżki sosu chilli pikantnego
  • 150 ml bulionu grzybowego - może być z kostki
  • 1 łyżka oregano świeżego
  • 1 łyżka bazylii świeżej
  • olej słonecznikowy Zielony Nurt 
  • sól
  • cukier

  Zaczynamy od podgrzania oleju na patelni a następnie smażymy posiekany czosnek, pokrojonego w pół plasterki pora oraz posiekany imbir.
Następnie dodajemy na patelnię pokrojoną w paski paprykę i chwilę podsmażamy a następnie zalewamy bulionem grzybowym i dodajemy resztę składników czyli: osączoną z zalewy marchewkę z groszkiem, puszkę pomidorów,pikantny sos chilli oraz mleczko kokosowe i gotujemy jakieś 10 minut.
Następnie dodajemy suszone pomidorki oraz serek topiony i gotujemy mieszając do momentu rozpuszczenia serka.
Dodajemy wtedy zioła i doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Makaron gotujemy al'dente a po odcedzeniu wkładamy do sosu i mieszamy.
Smacznego.

11 komentarze

  1. Oj zjadłoby się! Zjadło.... :)

    http://chaotyczne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie. Już wiem, że jest pyszne.
    Będę gotować to danie...
    Zmodyfikuję przepis. Odrzucam kostkę grzybową. Nie używam żadnych kostek.
    Dodam marchewkę, groszek i pomidory mrożone.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast kostek Łucjo ugotuj wywar z grzybów bo ma on tu spore znaczenie smakowe, a reszte kombinuj, ja podałam pomysł a na Waszym talerzu niech wyląduje pyszna potrawa. Smacznego.

      Usuń
  3. bardzo dużo masz przepisów na blogu, jestem pod wrazeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie znów pysznie i wytwornie:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się z Tobą w zupełności produkty Deluxe są rewelacyjne. Miałam okazję jeść krem kawowy z odrobinkami kawy, coś pysznego. A Twoje danie mmm... już mi pachnie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm... wygląda wyśmienicie. Uwielbiam chili, na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger