wtorek, 30 kwietnia 2013

Lekko słodkie żeberka z wiśniami

Żeberka - raz na słono, raz na ostro, raz na słodko.
Żeberka pyszne są też na grillu, wcześniej zamarynowane.
Dzisiejszy przepis jest połączeniem pysznego mięsa i lekkiej słodyczy i kwaskowości wiśni.
Połączenie wyszło bardzo pomyślnie.
Zapraszam na pyszne żeberka. 

                 Składniki marynaty:
  • 800-1000 g żeberek
  • 4 łyżki marynaty klasycznej płynnej - użyłam  Prymat
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego z całymi wiśniami
Mięso pokroić tak aby każdy kawałek miał kosteczkę.
Składniki marynaty dobrze wymieszać i włożyć do niej mięso.
Marynować mięso minimum 2 godziny.
               Dodatkowo potrzeba:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 kromki czerstwego razowego chleba
Cebulę pokroić w piórka i podsmażamy na oleju.Mięso po marynowaniu należy podsmażyć  na oleju razem z marynatą, lekko oprószyć je mąką i jeszcze chwilę smażyć.
Zalać mięso bulionem i dusić do miękkości, czyli ok. godziny.
Doprawić solą i pieprzem do smaku a na końcu dodać pokrojony w kostkę chleb i gotować do momentu aż chleb się rozpadnie.
Podawać z kaszą gryczaną.
Smacznego.

3 komentarze

  1. Pysznie się zapowiada a tu tyle świąt trzeba coś przygotować:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeberka z dżemem wiśniowym,dla mnie całkowita nowość.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger