Żeberka pyszne są też na grillu, wcześniej zamarynowane.
Dzisiejszy przepis jest połączeniem pysznego mięsa i lekkiej słodyczy i kwaskowości wiśni.
Połączenie wyszło bardzo pomyślnie.
Zapraszam na pyszne żeberka.
Składniki marynaty:
- 800-1000 g żeberek
- 4 łyżki marynaty klasycznej płynnej - użyłam Prymat
- 4 łyżki dżemu wiśniowego z całymi wiśniami
Składniki marynaty dobrze wymieszać i włożyć do niej mięso.
Marynować mięso minimum 2 godziny.
Dodatkowo potrzeba:
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 250 ml bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- 3 kromki czerstwego razowego chleba
Zalać mięso bulionem i dusić do miękkości, czyli ok. godziny.
Doprawić solą i pieprzem do smaku a na końcu dodać pokrojony w kostkę chleb i gotować do momentu aż chleb się rozpadnie.
Podawać z kaszą gryczaną.
Smacznego.
3 komentarze
Pysznie się zapowiada a tu tyle świąt trzeba coś przygotować:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńŻeberka z dżemem wiśniowym,dla mnie całkowita nowość.
OdpowiedzUsuńciekawe z tymi wiśniami
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.