Takiego kurczaka pieczonego bez tłuszczu z warzywami możesz skubnąć nawet będąc na tej diecie.
Składniki:
- 1 kurczak - mój warzył 1800 g
- 300 g szpinaku mrożonego w liściach
- 200 g sera feta
- 2 łyżki migdałów w słupkach
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
- mieszanka przypraw Grill Barbecue
- 2 spore cykorie jasne
- 1 papryka Palermo
- Kurczaka należy umyć , a potem wytrzeć do sucha i natrzeć go, w środku również na minimum 2 godziny - ja to zrobiłam na noc - przyprawą Grill Barbecue.
- Zawinąć miskę folią i do lodówki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło klarowane i smażymy na niej posiekany czosnek i szalotkę.
- Następnie na patelnię dodajemy szpinak zmrożony i smażymy aż się rozmrozi.
- Doprawiamy do smaku solą-odrobinę bo feta jest słona- oraz pieprzem.
- Odstawiamy do wystudzenia.
- Do masy szpinakowej dodajemy słupki migdałów oraz pokruszoną fetę.
- Masą szpinakową nadziewamy naszego kurczaka dość szczelnie.
- Spinamy miejsce nadziania wykałaczkami albo zszywamy nicią bawełnianą.
- Ja wolę zszyć bo wykałaczki zawsze mi pękają mimo że są namoczone w wodzie.
- Garnek rzymski moczymy 20 minut w zimnej wodzie.
- Następnie garnek osuszamy i wkładamy do garnka naszego nadzianego kurczaka.
- Garnek przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę 200 C.
- Po 20 minutach od osiągnięcia temperatury, obkładamy kurczaka połówkami cykorii oraz pokrojona papryką - dałam Palermo gdyż jest ona bardzo soczysta i nawilży dodatkowo naszego kuraka.
- Dalej piec 30 minut pod przykryciem a następnie odkryć garnek i polewając sosem powstałym z pieczenia zapiec kurczaka tak aby miał chrupiącą skórkę.
- Trwa to około 20-30 minut.
2 komentarze
ja bym chętnie samą masę szpinakową zjadła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Napiszę krótko:Zjadłabym.
OdpowiedzUsuńCieszę się że już wyzdrowiałaś! Smutno było bez MMC w blogosferze! A ja nadrabiam tera Twoje posty bo tyyyle ich a ja ostatnio coś maławo bywam w blogosferze :*
Wiosnaaaaaaaaaaaaa! :)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.