Wszystko co najfajniejsze i najlepsze w jednym daniu czyli pyszne krewetki oraz ulubione risotto.
Naprawdę wyszło przepysznie i dlatego polecam serdecznie.
Składniki:
Marynata do krewetek:
200 g krewetki królewskiej
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju słonecznikowego Zielony Nurt
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
Do risotto:
2 szklanki ryżu arborio
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu warzywnego
200 ml wina białego wytrawnego
100 g gorgonzoli
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
Krewetki obrać i umyć.
Składniki marynaty włożyć do miski wraz z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki wymieszać a następnie włożyć do niej krewetki i marynować minimum 2 godziny.
Następnie krewetki wraz z marynatą wylewamy na patelnię i smażymy ok. 5 minut.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i chwilę smażymy po czym dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do momentu aż cebula zmięknie.
Na patelnię wsypujemy ryż i smażymy aż ryż będzie szklisty.
Następnie na patelnię wlewamy wino i gotujemy na maleńkim ogniu do chwili aż ryż wchłonie wino.
Gdy całe wino zostanie wchłonięte przez ryż dolewamy na patelnię szklankę gorącego bulionu aby temperatura na patelni nie spadła.
Gdy ryż wchłonie bulion znowu wlewamy bulion i tak do momentu aż ryż będzie al'dente i cały bulion będzie wlany.
Wlewając gorący bulion ciągle mieszamy aby utrzymać odpowiednią temperaturę na patelni.
Do ryżu dodajemy łyżkę masła i szybko mieszamy aby ryż był szklisty i błyszczący.
Następnie na patelnię dodajemy zawartość patelni z krewetkami i chwilę jeszcze razem gotujemy.
Na koniec dodajemy pokruszoną gorgonzolę oraz posiekane zioła.
Wszystko razem mieszamy i Smacznego.
Zobacz również
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
2 komentarze
Same frykaski prezentujesz nie wiadomo co wybrać:)))to danie wygląda pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńChcę takie chce! Mogę nawet pozmywać jak dostanę takie cudo na obiad ...
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.