Można podać z ulubionymi sosami.
Do potrawy użyłam kaszy jęczmiennej wiejskiej Lestello.
Składniki:
- 2 torebki kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 2 jaja
- 1 marchewka
- 2 łyżki płatków z chabrów
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- oliwa z oliwek do polania wierzchu
- 1 duży por
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 szklanki bulionu
- 50 ml słodkiej śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu świeżo tartego
- sól
- pieprz
Przełożyć do miski i ostudzić.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Boczek kroimy w drobną kostkę i zesmażamy na suchej patelni.
Wszystko razem wkładamy do miski, dodajemy jaja i zioła.
Na maśle należy zeszklić posiekaną drobno cebulę a po przestudzeniu również dodajemy ją do masy z kaszą.
Wyrabiamy masę najlepiej ręką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niej masę z kaszy, wygładzamy powierzchnię i polewamy wierzch oliwą z oliwek i zapiekamy aż wierzch ładnie się zrumieni ok. 30 minut w temperaturze 180 C.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu kroimy krajankę w kwadraty i układamy na talerzu.
W między czasie robimy sos porowy.
Białą część pora kroimy w pół plasterki i podsmażamy na maśle klarowanym.
Wlewamy bulion i gotujemy 5 minut a nastepnie wlewamy śmietanę, dodajemy świeżo starty chrzan oraz przyprawy.
Gotujemy aż sos trochę zgęstnieje - jakieś 5 minut.
Krajankę z kaszy podajemy polaną sosem porowym.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.