Przepis pochodzi z serwisu PP i zrobił tam furorę, zasłużenie bo wafle są przepyszne.
Radziłabym tylko aby kupować wafle a nie andruty bo wafle są grubsze i lepiej tu pasują.
Jeśli jednak nie znajdziecie wafli to popróbujcie z andrutami, tez będzie ok. tylko należy użyć wtedy cieńszą warstwę dżemu czy konfitury.
Składniki:
2 szklanki mleka
200 g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
250 g masła
1 słoiczek powideł lub dżemu - ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki
1 paczka wafli (4 sztuki)
1 paczka biszkoptów okrągłych
Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i gotować do momentu,
aż wiórki wchłoną całe mleko a masa zgęstnieje.
Masę od czasu do czasu mieszając wystudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem i dodawać
po łyżce wystudzoną masę kokosową.
Formę wielkości wafla wyłożyć papierem do pieczenia aby łatwiej potem wyjąć i będziemy układać waflowiec.
Na dno wafel, smarujemy go dżemem i przykrywamy drugim waflem.
Następnie połowa masy kokosowej i układamy na niej okrągłe biszkopty jeden przy drugim.
Na biszkopty wylewamy resztę masy kokosowej i przykrywamy waflem.
Smarujemy wafel dżemem i znowu wafel.
Na wierzchu dobrze jest przycisnąć wafle aby się nie powyginały.
Ja użyłam ciężkiej książki którą zwinęłam w folię.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego.
Zobacz również
Tagi:
BAKALIE,
BISZKOPTY,
CIASTA,
CIASTA NA ZIMNO,
CIASTA Z KREMEM,
DESERY,
DŻEMY,
ORZECHY,
PORZECZKI
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
12 komentarze
Bardzo spodobał mi się w taki sposób przygotowany wafel(le). Przy nadarzającej się okazji spróbuję go zrobić.
OdpowiedzUsuńMarysia
Jutro idę na poszukiwanie wafli i koniecznie zrobię to ciacho . Wygląda pysznie a i przy nim niewiele. Pozdrawiam Ludka.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie:))))niedługo moje urodziny może coś takiego przygotuję:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny wygląd ma, i na pewno taki jest:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Przypuszczam, że są pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Moje dzieciaczki oszaleją, świetny przepis
OdpowiedzUsuńMniami, wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńRobie już drugi raz .Zrobilam w ubiegla sobote a w niedziele już nie było ciasta.Teraz robie idąc w gości.Mysle ze tez będzie im smakowalo.Pozdrawiam z Toronto.Maria
OdpowiedzUsuńCieszę się Marysiu że aż w dalekiej Kanadzie mój waflowiec smakuje. Pochwal się zdjęciem jak Ci wyszedł.
UsuńPozdrawiam.
Zanioslam do mojej siostrzenicy,bardzo jej smakowal.Przyszla sasiadka która jest Rosjanka stwierdzila ze tak dobrego ciasta kokosowego nie jadla.Poprosila o przepis,oczywiscie siostrzenica tez dostala przepis i stwierdzila ze w sobote ma gości to zrobi to ciasto.Wkrotce wiele nacji w Toronto będzie zajadac się tym waflowcem.Nie wiem jak wstawić zdjecie ale w sobote przyjdzie syn to mi pomoze.Pozdrawiiam .Maria
UsuńMarysiu ciesze się że tak Wam smakuje.
UsuńZdjęcie przyślij mi na adres mailowy: dolores1264@o2.pl
Marysiu dziękuję za zdjęcie Twojego wypieku. Możesz je podziwiać w zakładce na górze strony "Czytelnicy pieką i gotują."
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.