poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kokosowy waflowiec

Przepis pochodzi z serwisu PP i zrobił tam furorę, zasłużenie bo wafle są przepyszne.
Radziłabym tylko aby kupować wafle a nie andruty bo wafle są grubsze i lepiej tu pasują.
Jeśli jednak nie znajdziecie wafli to popróbujcie z andrutami, tez będzie ok. tylko należy użyć wtedy cieńszą  warstwę dżemu czy konfitury.

                   Składniki:
2 szklanki  mleka
200 g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru 

250 g masła
1 słoiczek powideł lub dżemu - ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki
1 paczka wafli (4 sztuki)
1 paczka biszkoptów okrągłych


 Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i gotować do momentu, aż wiórki wchłoną całe mleko a  masa zgęstnieje.
Masę od czasu do czasu mieszając wystudzić. 
Miękkie masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce wystudzoną masę kokosową. 
Formę wielkości wafla wyłożyć papierem do pieczenia aby łatwiej potem wyjąć i będziemy układać waflowiec.
Na dno wafel, smarujemy go dżemem i przykrywamy drugim waflem.
Następnie połowa masy kokosowej i układamy na niej okrągłe biszkopty jeden przy drugim.
Na biszkopty wylewamy resztę masy kokosowej  i przykrywamy waflem.
Smarujemy wafel dżemem i znowu wafel.
Na wierzchu dobrze jest przycisnąć wafle aby się nie powyginały.
Ja użyłam ciężkiej książki którą zwinęłam w folię.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Smacznego.

12 komentarze

  1. Bardzo spodobał mi się w taki sposób przygotowany wafel(le). Przy nadarzającej się okazji spróbuję go zrobić.
    Marysia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro idę na poszukiwanie wafli i koniecznie zrobię to ciacho . Wygląda pysznie a i przy nim niewiele. Pozdrawiam Ludka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ładnie:))))niedługo moje urodziny może coś takiego przygotuję:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki apetyczny wygląd ma, i na pewno taki jest:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypuszczam, że są pyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje dzieciaczki oszaleją, świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniami, wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robie już drugi raz .Zrobilam w ubiegla sobote a w niedziele już nie było ciasta.Teraz robie idąc w gości.Mysle ze tez będzie im smakowalo.Pozdrawiam z Toronto.Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Marysiu że aż w dalekiej Kanadzie mój waflowiec smakuje. Pochwal się zdjęciem jak Ci wyszedł.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Zanioslam do mojej siostrzenicy,bardzo jej smakowal.Przyszla sasiadka która jest Rosjanka stwierdzila ze tak dobrego ciasta kokosowego nie jadla.Poprosila o przepis,oczywiscie siostrzenica tez dostala przepis i stwierdzila ze w sobote ma gości to zrobi to ciasto.Wkrotce wiele nacji w Toronto będzie zajadac się tym waflowcem.Nie wiem jak wstawić zdjecie ale w sobote przyjdzie syn to mi pomoze.Pozdrawiiam .Maria

      Usuń
    3. Marysiu ciesze się że tak Wam smakuje.
      Zdjęcie przyślij mi na adres mailowy: dolores1264@o2.pl

      Usuń
  9. Marysiu dziękuję za zdjęcie Twojego wypieku. Możesz je podziwiać w zakładce na górze strony "Czytelnicy pieką i gotują."

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger