Oczywiście możecie sobie owoce dowolnie dobierać tak aby Wam smakowało.
Ja miałam jeszcze zamrożona paczkę czarnej porzeczki oraz paczuszkę mrożonych wiśni.
Tort jest wyśmienitą propozycja na posezonowe "czyszczenie "zamrażarki.
Jogurtowy tort owocowy.
Składniki: tortownica 22 cm
- 200 g owoców czarnej porzeczki
- 200 g wiśni
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżek cukru trzcinowego - można więcej według uznania
- galaretka szafirowa
- biszkopty okrągłe na dno tortownicy
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie sernika:
- Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzewać do rozpuszczenia.
- Owoce rozmrozić i osuszyć na sicie.
- Galaretkę szafirową rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do przestygnięcia.
- Tortownicę wykładamy folią spożywczą.
- Na dnie układamy biszkopty dość ciasno aby nie wypłynęły.
- Jogurt mieszamy z cukrem trzcinowym i dodajemy rozpuszczoną żelatynę po czym mieszamy.
- Na biszkopty wylewamy trochę masy jogurtowej i wysypujemy na nią połowę czarnej porzeczki.
- Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Następnie wylewamy resztę masy jogurtowej i rozsypujemy na niej wiśnie lekko wtykając je palcami w masę.
- Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Następnie na masę wylewamy tężejącą galaretkę i zasypujemy tort resztą czarnej porzeczki.
- Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 4 godziny.
- Po otwarciu obręczy tortownicy należy usunąć folię spożywczą a tort ma na bokach wówczas fajna fakturę.
- Mój tort jest dość kwaskowy ale ja tak lubię.
- Można ubić śmietanę i udekorować tort lub dodać więcej cukru.
- Decyzja należy do Was a mój pomysł niech Wam pomoże w stworzeniu pysznego tortu owocowego.
Przepis autorski.
6 komentarze
Fajny, owocowy i ....dietetyczny. Super.
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Bardzo letnie ciacho :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkości :))
OdpowiedzUsuńa nia miały byc dwie łyżeczki żelatyny.zrobilam z dwoma łyzkami i wyszło bardzo sztywne
OdpowiedzUsuńWiesz to zależy od tego co kto lubi, my wolimy bardziej zwarte sernik i stąd większa ilość żelatyny aby taki był, natomiast jeśli lubisz miękki można dać mniej żelatyny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.