Sałatka ma bardzo ciekawy smak, lekko słodkawy od miodu i gorgonzoli a zarazem pikantny od octu i musztardy.
Polecam serdecznie.
Składniki:
- 200 g małej białej fasoli
- 1 liść laurowy
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól morska cytrynowa Royal Brand
- pieprz
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
- 200 g sera pleśniowego - użyłam gorgonzoli
Fasolę namoczyć na noc a następnie rano odcedzić, zalać zimna wodą, włożyć liść laurowy oraz osolić i gotować fasolę do miękkości.
Odcedzić, ostudzić i umieścić w misce.
Za pomocą trzepaczki ubijać w misce oliwę, miód i musztardę.
Dodać sól morską cytrynową i pieprz.
Wlać winegret do miski z fasolką i ostrożnie wymieszać.
Dodać migdały i zamieszać ponownie.
Przed podaniem przełożyć fasolkę na talerze i posypać pokruszoną gorgonzolą.
Sałatka jest wyborna.
Smacznego.
2 komentarze
jeszcze takiego połączenia nie spotkałam, mój Łasuch byłby zachwycony :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZapewne kolejny smakołyk:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.