piątek, 12 kwietnia 2013

Hiszpańska sałatka z fasoli i sera pleśniowego

Przepis na sałatkę znalazłam w książce "Kuchnia hiszpańska".
Sałatka ma bardzo ciekawy smak, lekko słodkawy od miodu i gorgonzoli a zarazem pikantny od octu i musztardy.
Polecam serdecznie.

               Składniki:
  • 200 g małej białej fasoli
  • 1 liść laurowy
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól morska cytrynowa Royal Brand
  • pieprz
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 200 g sera pleśniowego - użyłam gorgonzoli

Fasolę namoczyć na noc a następnie rano odcedzić, zalać zimna wodą, włożyć liść laurowy oraz osolić i gotować fasolę do miękkości.
Odcedzić, ostudzić i umieścić w misce.
Za pomocą trzepaczki ubijać w misce oliwę, miód i musztardę.
Dodać sól morską cytrynową i pieprz.
Wlać winegret do miski z fasolką i ostrożnie wymieszać.
Dodać migdały i zamieszać ponownie.
Przed podaniem przełożyć fasolkę na talerze i posypać pokruszoną gorgonzolą.
Sałatka jest wyborna.
Smacznego.

2 komentarze

  1. jeszcze takiego połączenia nie spotkałam, mój Łasuch byłby zachwycony :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewne kolejny smakołyk:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger