Pewien Maciek ugotował je dla swojej Wiesi a ona zachwalała i pochwałom nie było końca.
Postanowiłam sobie je ugotować i Wy również gotujcie bo pyszne są.
Flaczki z boczniaków.
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 bulwy selera
- mały por
- 250 g boczniaków
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1500 ml bulionu drobiowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 cebule szalotki
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki przyprawy do flaków
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 2 łyżki posiekanego majeranku świeżego
- sól morska
- pieprz czarny
Na lane kluski:
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól morska
Przygotowanie zupy:
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych otworach.
- Pora kroimy w plasterki ok. 1/2 cm grube.
- Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 minut.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oleju.
- Boczniaki kroimy w paski - flaczki i smażymy na maśle klarowanym.
- Następnie cebulę z czosnkiem oraz boczniaki wrzucamy do wywaru z warzyw.
- Gotujemy 5-8 minut.
- Dodajemy wszystkie przyprawy i dosmaczamy solą i pieprzem.
- Z jaj i mąki widelcem rozrabiamy gładkie ciasto i na wrzącą zupę przez widelec cienkim strumieniem lejemy.
- Kluseczki muszą się chwilę pogotować.
- Zupa jest przepyszna, spróbujcie sami.
Przepis od Maćka.
2 komentarze
Robiłam też takie flaki i są świetną alternatywą dla tych co nie lubią tradycyjnych :)
OdpowiedzUsuńRobiłam takie flaki i są świetną alternatywą dla tych co nie lubią tradycyjnych:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.