poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Flaczki z boczniaków z lanymi kluskami

Chodziły za mną te flaczki i chodziły i wreszcie sobie zrobiłam.
Pewien Maciek ugotował je dla swojej Wiesi a ona zachwalała i pochwałom nie było końca.
Postanowiłam sobie je ugotować i Wy również gotujcie bo pyszne są.
Flaczki z boczniaków.

Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 bulwy selera
  • mały por
  • 250 g boczniaków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki przyprawy do flaków
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 2 łyżki posiekanego majeranku świeżego
  • sól morska
  • pieprz czarny
Na lane kluski:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól morska
Przygotowanie zupy:
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych otworach.
  • Pora kroimy w plasterki ok. 1/2 cm grube.
  • Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 minut.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oleju.
  • Boczniaki kroimy w paski - flaczki i smażymy na maśle klarowanym.
  • Następnie cebulę z czosnkiem oraz boczniaki wrzucamy do wywaru z warzyw.
  • Gotujemy 5-8 minut.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Z jaj i mąki widelcem rozrabiamy gładkie ciasto i na wrzącą zupę przez widelec cienkim strumieniem lejemy.
  • Kluseczki muszą się chwilę pogotować.
  • Zupa jest przepyszna, spróbujcie sami.
Smacznego.
Przepis od Maćka.

2 komentarze

  1. Robiłam też takie flaki i są świetną alternatywą dla tych co nie lubią tradycyjnych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie flaki i są świetną alternatywą dla tych co nie lubią tradycyjnych:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger