Ciasto jest naprawdę pyszne i godne polecenia.
Do ciasta wykorzystałam zdrowy krem czekoladowy [ klik ].
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki stołowe zimnej wody
Składniki nadzienia:
- 100 g cukru trzcinowego
- 3 jaja
- kawałek laski wanilii
- 125 ml śmietany
- 1 kg pigw - kupiłam w Tesco
- 500 ml białego lub różowego wina
- 500 ml wody
- 100 g cukru trzcinowego
- 5 łyżek kremu czekoladowego [ klik ]
Odcedzić.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę o średnicy 26 cm.
Uformować brzeg wysokości 3 cm.
Ciasto ponakłuwać widelcem a następnie rozsmarować na nim krem czekoladowy a na nim rozłożyć owoce.
100 g cukru utrzeć z jajami, dodać śmietanę i wanilię.
Wylać na ciasto.
Piec 45-50 minut na środkowym poziomie nagrzanego do 180 C piekarnika.
Smacznego.
Przepis Kuchnia Świętej Hildegardy
6 komentarze
Haha, na początku przeczytałam, że z pingwinami. :D
OdpowiedzUsuńha ha ha...może byc z pingwinami aby smaczne było ;-)
UsuńCałkiem niedawno odkryłam smaki pigwy:)))placka jeszcze nie robiłam ale teraz wypróbuję:))))Pozdrawiam i pięknej soboty życzę
OdpowiedzUsuńNie pożałujesz Reniu :-)
UsuńAaaaaaaaaa, chcę choćby kawałeczek :) Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńProsze się częstować :-)
UsuńDziękuję :-)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.