niedziela, 14 kwietnia 2013

Ciasto kasztanowe

Ciasto według pomysłu Świętej Hildegardy z książki "Kuchnia która leczy - Ciasta".
Ciasto jest wilgotne i pachnące i polecam bardzo gorąco.


 
             Składniki:
  • 300 g gotowanych kasztanów jadalnych
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 5 łyżek marmolady z pigwy
  • 250 ml śmietany 30 %
  • grylaż kasztanowy- przepis znajdziecie tu [klik]    

Ugotowane kasztany przetrzeć przez sito metalowe i schłodzić.
Spód formy o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, a brzeg dobrze wysmarować masłem.
Masło dokładnie utrzeć z cukrem, dodać żółtka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem waniliowym, cynamonem, skórką cytrynową oraz pure kasztanowym.
Dodać do masy maślanej i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Dodać ubite na sztywno białka.
Napełnić masą tortownicę, wyrównać powierzchnię i piec 50 minut w 180 C.
Po około 40 minutach ciasto nakryć folia aluminiową aby powierzchnia ciasta nie ściemniała.
Po schłodzeniu odpiąć obręcz tortownicy i przełożyć na talerz.
Usunąć papier do pieczenia i cienko posmarować marmoladą z pigwy. 
Po przestygnięciu  ciasta rozprowadzić na wierzchu ubitą śmietanę oraz rozsypać grylaż z kasztanów- przepis tu [klik].
Ciasto jest najlepsze następnego dnia, o ile doczeka ha ha.
Polecam serdecznie.
Smacznego. 
Przepis siostry Hildegardy. 

2 komentarze

  1. Ciasto wygląda pysznie:)))a ja nigdy nie jadłam kasztanów:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie upiekłam, nie mam dżemu pigwowego, ale chyba mogę dać inny. Jutro spróbujemy, chociaż zapach już kusi :0

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger