Jest mało pracy a efekty rewelacyjne.
Tak o ciabacie mówi Wikipedia:
Ciabatta – włoski biały chleb, zrobiony z mąki pszennej i drożdży.
Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy.
Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć".
Ciabatta, włoski chleb.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 850
- 50 g drożdży
- 3 łyżki mleka
- 1/4 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- Do dużej, ciepłej miski wkładamy połowę drożdży, wlewamy 150 ml letniej wody, letnie mleko, oraz miód.
- Mieszamy wszystko na gładką masę.
- Następnie dodajemy 1 szklankę mąki i ponownie mieszamy.
- Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
- Pozostałe drożdże mieszamy z 250 ml ciepłej wody i wraz z oliwą dodajemy do zaczynu w misce po wyrośnięciu.
- Mieszamy, dodajemy mąkę i sól i drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto minimum 5 minut.
- Ciasto powinno być luźne ale elastyczne.
- Miskę ponownie przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto potroi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto ostrożnie dzielimy na dwie części.
- Rękami obsypanymi mąką delikatnie formujemy bochenki.
- Wierzch spłaszczamy ręką i obsypujemy mąką.
- Przekładamy bochenki na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
- Pieczemy w 220 C ok. 15 minut a następne 15 minut w 160 C.
Przepis kuchni włoskiej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.