Naczytałam się o chlebach z garnka oraz o tym że na początku nie można wyjąć upieczonego chleba z garnka i dlatego warto na początku - dopóki garnek się nie wypali włożyć po prostu papier do pieczenia do środka garnka.
Chleb wyszedł aromatyczny i bardzo mięciutki z chrupiącą skórka a przecież o to chodzi.
Chleb z garnka rzymskiego z prażona cebulką.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżki cukru
- 1 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka czarnuszki
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- Cebulę kroimy w pół plasterki i podduszamy na łyżce masła klarowanego.
- Drożdże mieszamy z cukrem, 1/2 szklanki wody i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i resztę składników, wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki i ścianek miski.
- Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto musi podwoić swoją objętość.
- Czas wyrastania ciasta zazwyczaj ok. 1 godz.
- Wyrośnięte ciasto rozciągamy i wykładamy na nie pokrojoną drobno cebulkę, ziarenka słonecznika oraz czarnuszkę.
- Wszystko razem zagniatamy, aż do momentu gdy dodatki równo rozprowadzimy w objętości ciasta.
- Garnek Rzymski moczymy w zimnej wodzie przez 20 minut.
- Do garnka wkładamy papier do pieczenia a na papier ciasto chlebowe, przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do zimnego piekarnika.
- Wkładamy garnek do zimnego piekarnika i pieczemy od tego momentu 1,5 godziny z nastawioną temperaturą 200 C.
- Następnie zdejmujemy pokrywkę i jeśli wierzch już jest chrupiący to ok., ale jeśli chcemy bardziej chrupiącą skórkę to wstawiamy jeszcze na 10 minut bez przykrycia.
- Chleb po upieczeniu wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
Przepis własny.
3 komentarze
zapraszam na bloga temat wiara!
OdpowiedzUsuńJaka temperatura?
OdpowiedzUsuńDzięki za uwagę. temperatura ma być 200 C.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.