czwartek, 11 kwietnia 2013

Chleb z garnka rzymskiego z prażoną cebulką

Jest to mój pierwszy chleb pieczony w garnku rzymskim i jestem zachwycona.
Naczytałam się o chlebach z garnka oraz o tym że na początku nie można wyjąć upieczonego chleba z garnka i dlatego warto na początku - dopóki garnek się nie wypali włożyć po prostu papier do pieczenia do środka garnka.
Chleb wyszedł aromatyczny i bardzo mięciutki z chrupiącą skórka a przecież o to chodzi.
Chleb z garnka rzymskiego z prażona cebulką.

          
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
  • Cebulę kroimy w pół plasterki i podduszamy na łyżce masła klarowanego.
  • Drożdże mieszamy z cukrem, 1/2 szklanki wody i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i resztę składników, wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki i ścianek miski.
  • Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto musi podwoić swoją objętość.
  • Czas wyrastania ciasta zazwyczaj ok. 1 godz.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągamy i wykładamy na nie pokrojoną drobno cebulkę, ziarenka słonecznika oraz czarnuszkę.
  • Wszystko razem zagniatamy, aż do momentu gdy dodatki równo rozprowadzimy w objętości ciasta.
  • Garnek Rzymski moczymy w zimnej wodzie przez 20 minut.
  • Do garnka wkładamy papier do pieczenia a na papier ciasto chlebowe, przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do zimnego piekarnika.
  • Wkładamy garnek do zimnego piekarnika i pieczemy od tego momentu 1,5 godziny z nastawioną temperaturą 200 C.
  • Następnie zdejmujemy pokrywkę i jeśli wierzch już jest chrupiący to ok., ale jeśli chcemy bardziej chrupiącą skórkę to wstawiamy jeszcze na 10 minut bez przykrycia.
  • Chleb po upieczeniu wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger