Chleb wyszedł znakomicie i polecam go upiec bo naprawdę warto.
Zamieszczam dużo przepisów na chleby bo może każdy następny to będzie ten który przypadnie Wam do gustu i go upieczecie a smak i aromat nie zastąpi sklepowego.
Może ten to będzie ten właściwy.
Chleb pieczony jest w garnku rzymskim, dzięki czemu jest wilgotny ale równie dobrze można go upiec w foremce i też będzie ok.
Składniki:
- 400 g mąki żytniej 850
- 230 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki owsianej
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1 szklanka zakwasu
- 10 g drożdży
- 2 szklanki wody
- bio papryka Royal Brand do posypania
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Mąki wsypać do miski, dodać sól, zakwas, drożdże oraz pestki dyni oraz wlać wodę i wyrobić ciasto elastyczne ale nie za gęste.
Jak jest za gęste, czyli nie da się mieszać łyżką dodać troszkę wody.
Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Trwa to około 2 godzin.
Garnek rzymski namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut, osuszyć i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto zamieszać łyżką drewnianą i przełożyć do garnka rzymskiego.
Posypać bio papryką Royal Brand.
Odstawić na 15 minut a następnie przykryć i wstawić garnek do zimnego piekarnika.
Temperaturę nastawić na 190 C.
Od momentu uzyskania temperatury pieczemy 50 minut.
Chleb po wyjęciu studzimy na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
3 komentarze
chlebuś z gliniaka jest dla mnie najlepszy!
OdpowiedzUsuńCzy chleb pieczemy cały czas pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńTak caly czas pod przykryciem.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.